Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Izvještaj: Stiholoporter u KSET-u

04.03.2015. Janja Žganec
facebook.com/stiholoporter

facebook.com/stiholoporter

Ovog ponedjeljka mogli ste prisustvovati još jednom Stiholoporteru u KSET-u. Koncepta drugačijeg od Močvarinih večeri, KSETovci podržavaju nešto mlađe nade pjesništva, ali prije svega djeluju kao iskreni zaljubljenici u poeziju.

Osim čitanja nekolicine pobjedničkih pjesama s natječaja kojeg uredno raspišu prije svakog Stiholoportera, ovdje su se mogli čuti Vidrić, Neruda, Lorca, Bukowski, Kaštelan, Parunica i Dedić i još mnogi probrani autori. Postižu izvrsnu atmosferu, čitanja poezije za svoj gušt, intimnu i ugodnu.

Vjerojatno upravo zbog nje riskiraju raspršenje spotlighta, suprotstavljajući redom pjesme pobjednika natječaja i velikana s kojima smo se susreli još u srednjoj školi. Možda bi odvojeni blokovi jednih i drugih malo pravednije pokazali njihove snage, ali opet, itekako pridonosi atmosferi. U nešto manje od dva sata trajanja, pročitali su sedam pjesama s natječaja, nez posebnog predstavljanja autora, ugnijezdivši ih u zahtjevan splet poznatih djela.

Nažalost, par zamjerki spustilo ih je s razine koju mogu postići, imajući na raspolaganju taj predivni prostor, glazbu, osvjetljenje i dobar broj kvalitetnih ljudi. Nedostajalo je života u čitanju, jednoličnom – tek s pokojom zdušnijom interpretacijom. A stvar koju baš ne mogu shvatiti je čitanje par pjesama Nerude, nekih na hrvatskom, nekih na engleskom. Sumnjam da im je baš ta stvar na engleskom trebala da bi večer učinili potpunom, imajući na umu koncept cijelog programa.

S velikim oduševljenjem pozdravljam trud i atmosferu, i uopće egzistenciju tako nečeg u KSETu, no bojim se da ih puko čitanje prežvakanog Bukowskog i Parunice uz pratnju gitare neće dovesti daleko. Ima puno kapaciteta da Stiholoporter ide na bolje i popne se na utjecajno stajalište mjesta za okupljanje i edukaciju nas mladih studoša koji nismo te sreće (uzeti s rezervom) da studiramo komparativnu – broj posjetitelja im je na mjestu za takvu vrstu događaja u Zagrebu (u ponedjeljak je nas je bilo tridesetak), cijena je apsolutno pristojna (5 kn), a entuzijazam jasno vidljiv.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari