Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj: The Jim Jones Revue – spasioci rock’n’rolla ponovo u Zagrebu

26.05.2013. Domagoj Puškarić

Foto: Facebook.com/thejimjonesrevue

Foto: Facebook.com/thejimjonesrevue

Ljubav između The Jim Jones Revuea i Zagreba očito je obostrana jer kako drugačije objasniti da bend u razmaku od godinu dana dva puta dolazi u Tvornicu. Prvi puta došli su neposredno prije početka snimanja trećeg albuma „The Savage Heart“, a istog su upravo ovoga puta promovirali.

Na plakatima za prvi koncert pisalo je „Best UK live band“ što su i u nekoj mjeri potvrdili divljim nastupom. Stoga ne čudi da je ovoga puta Tvornica bila popunjena što je vjerojatno i rezultat usmene predaje nakon prošlogodišnjeg koncerta. Nemalo sam se iznenadio kad sam ugledao nekoliko kamera HRT-a u Tvornici što je vratilo u mene povjerenje u javnu televiziju. Nadam se da snimku koncerta neće pustiti u ponoć kada nitko ne gleda tv.

Predgrupa su bili bend Sheitans. Nikada ih nisam do sada slušao niti sam išta o njima znao no kad sam ušao u dvoranu i čuo par taktova zaključak je bio da je to onaj tipični slavonski rock bend. Ne znam u čemu je stvar s tom Slavonijom, ali puna je rock/hard rock bendova koji zvuče isto. Na snimkama što se mogu pronaći na internetu zvuče bolje nego uživo, a scenski nastup ne treba ni spominjati. Svoj set završili su sa pjesmom Brojalica koja doslovno počinje sa: „Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet.“ Nadalje, u pjesmi je i stih u stilu „nikad neću napraviti hit“, a upravo tim stihom stječemo dojam kako je stvaranje hita bila želja i namjera autora. Ne znam kojom logikom se izabiru predgrupe, ali svakako bi tom retro štihu kojeg  fura JJR bolje pristajao bend poput sjajnih Billie & The Kids ili nešto slično.

No dobro, u 22:30 su na pozornicu izašli Jim Jones Revue i odmah krenuli žestoko u svom stilu, ipak ih u svijetu prati nadimak “spasitelji rock’n’rolla”. Setlista se sastojala od svih poznatih pjesama koje ovaj bend ima, od Shoot FirstElementalPrincess & the Frog do novijih Seven Times Sround The SunWhere Da Money Go. Poziv na sudjelovanje, silovanje stalka za mikrofon, deranje i ludi plesni pokreti sastavni su dio svakog njihovog koncerta, a karizmatični Jim daje sve od sebe ne bi li slušatelju ovaj koncert učinio najboljim na kojem je ikad bio. Čvrsta ritam sekcija guraju ovaj bend brže, više, jače, a Henri, Jerry Lee Lewis 21. st, svojim bravurama na klavijaturi tjera i one najkrutije na pokret.

Rupert i Jim sa gitarama često „izlaze“ do ruba pozornice i izvode svakojake poze koje su marljivi kamermani snimili iako će one djelove kada Jim gura međunožje u objektiv izrezati.

Nakon 45 minuta se bend povukao u backstage i neugodno iznenadio publiku. Nakon par minuta ipak se vraćaju, a to je više izgledalo kao planirana pauza nego kraj koncerta jer je, za interakciju nemotivirana publika, pokazala slab interes da se vrate. Jim je poderao glas, a svi skupa su se svojski trudili obojati atmosfersko sivilo u dvorani, ali nije najbolje uspjelo. Nakon toga je uslijedilo još jedno povlačenje u backstage, a potom povratak na binu. Posljednijih deset minuta obilježio je Henri započevši posljednji blok soliranjem na klavijaturi.

Sedamdeset minuta čiste energije, brzine i žestokih riffova, na prvi pogled prekratko, ali ipak dovoljno da čovjeka raspleše. Bend je dao sve od sebe, a letargiju publike ćemo pripisati meteorološkim prilikama. Jim i ekipa su se pri upoznavanju pokazali kao simpatični momci voljni sa svakim popričati, a kako je krenulo navratiti će opet u Zagreb.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari