Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj – This Town Needs Guns + From Another Mother: Haos za lasice

15.04.2018. Valentina Sertić

Kad je u pitanju math rock, svi bendovi zvuče vrlo slično. Kad je u pitanju garažni pank, također. Ipak, oni koji vole oba žanra, jučer su imali gdje biti i moglo im je biti dobro. Good Vibrations su u Močvaru dovele britanske lasice iz Oxforda poznate pod imenom This Town Needs Guns i životinje iz domaćeg uzgoja koje govore kao Beograđani, From Another Mother. Oba su nam benda ostavila nešto o čemu bi pisali, ali ostaje osjećaj da je njima ipak bilo malo bolje nego nama.

“Nama će da bude haos, a vi kako hoćete”

From Another Mother je to i sam sugerirao. Oni se stvarno jako zabavljaju svirajući. Tako, čak i u onima dijelovima koncerta u kojima njihova svirka ne animira previše, nikome ne uspijeva biti dosadno dok god prati što to Vlado radi ili tjera druge da rade i gdje je sada nestao. U par su godina uspjeli postati miljenici publike i sada s njom mogu raditi što žele. To masovno iskorištavaju pozivajući na pljesak i urlanje. I sve im uspijeva. Ovoga proljeća osvanut će im i novi album koji je već solidno predstavljen na jučerašnjem koncertu. Zvuk im nije skrenuo u nepoznatom smjeru. Pjesme su i dalje brze, žestoke, pank i rock, a oni su i dalje najbolji bend koji ste ikad čuli.

S obzirom na to da je koncert započeo tek u vrtoglavih 23 (!), na ljetnoj temperaturi Močvarinog trijema ekipa navikla na zimske satnice mogla je samo nervozno pijuckati pivo, gaziti čikove i duboko disati. Čak su i TTNG rekli da nisu navikli svirati iza ponoći. No možda je upravo taj kasni sat sve učinio mrvicu zanimljivijim.

Foto: Ziher.hr

Predvodnik benda u njihovoj drugoj, post-Animals eri, Henry Tremain, s vremenom postaje sve šašaviji pa nam je svakako drago da nam se ovim kasnim koncertom prikazao i procjep u njegovu dječačku svijest. TTNG su, što se tiče svirke, puno stabilniji i zreliji od From Another Mother, kako i priliči math rock uzdanicama. Dio publike uspio je plesati, dio rasklimati članke, a dio je čekao priliku da nešto odbrusi Tremainu. Svi koji nisu hvatali dah na terasi, mogli su dobiti jedan komad tog raspoloženja.

TTNG [Insert Weasel Sound Effects]

Gdje je počela priča o lasicama kojima je bila posvećena svaka pjesma? Vjerovali ili ne, počela je s matematikom, jer matematika je u korijenu svega što je dobro. Otkrivši da je kuna, životinja koja je dala ime našoj dragoj valuti, jedna vrsta lasice, članovi TTNG-a su odlučili nešto svoga vremena posvetiti temeljitom istraživanju te životinjske vrste. Sve su nas uvukli u svoj svijet lasica (weasels). Na engleskom je sve imalo više smisla, jer su weasels podmukle životinje te podmukli i lažljivi ljudi istovremeno. Članovi ovoga trija nisu nijedno. Bili su iskreno sretni što su po treći put u Hrvatskoj i što se svi pažljivo brinu o njima. Ili su nam to slagali.

Kao dokaze imamo samo pozdrav Riječanki čiji su krevet slomili pri zadnjem posjetu (i kojeg ne namjeravaju zamijeniti), pohvalu toncu i moonlight moodu koji je namjestio majstor rasvjete. Možemo zaključiti da je malo neobično subotu potrošiti na koncertu koji bi vjerojatno jednako dobro prošao i na neku običniju noć, ali nekako mi nije žao što su nam ta matematika i sunce podmuklo porazbijali rutine.

(Visited 52 times, 9 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari