Istaknuto
11.05.2018.

Cinkuši su jedno od najorginalnijih, najunikatnijih i najkreativnijih hrvatskih glazbenih imena. Iza njih su četiri studijska i jedan live album, a 20 godina karijere proslavit će velikim koncertom 11. svibnja u Tvornici kulture.

08.05.2018.

Sven Popović razgovarao je s Lucijom Butković povodom objavljivanja svoje druge knjige i prvog romana "Uvjerljivo drugi" (Fraktura, 2018.). U intervjuu su dotaknute njegove glavne preokupacije – generacijske i individualne egzistencijalne strepnje, književnost, glazba i snoviti gradski pejzaž.

Glazba

Izvještaj: Visoka petorka opravdala visoka očekivanja

11.04.2015. Helena Kezerić
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

 

Sjećam se prvog puta kada sam čula za ovu veličanstvenu petorku, no tada mi se nisu činili nimalo veličanstveni. Bila je nedjelja navečer, standardno se gledalo Podebljaj do 11 na Z1 TV – u, ali s posebnom euforijom jer su u emisiji gostovali frendovi s bendom Fraktura Mozga. Prije njih voditelj je predstavio mlade rap nade po imenu High 5. Tada ih nisam shvatila ozbiljno, osim što me njihov lutak u kutu isprepadao na mrtvo ime, učinili su mi se simpatični, no ništa više. Mislila sam da neće biti neke velike halabuke oko njih. Kako pogrešno s moje strane.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

High 5 petorka marljivo je radila, u godinu dana postigli su zavidan uspjeh, nastupali su kao predgrupa Prti Bee Geea u Tvornici Kulture, rasprodali klubove kod nas, a i vani, sudjelovali na festivalima, polako ali sigurno gradili su taj hajp oko sebe, isti onaj hajp kojem smo bili svjedoci jučer. Ovaj zagrebački trap kolektiv s novim albumom “Schengengang” spada u najtraženije izvođače trap hip hopa u regiji, ako ćemo gledati broj skidanja albuma u mjesec dana, a isti je premašio brojku od tri tisuće. Jedino što je nakon te činjenice moglo uslijediti jest promocija spomenutog prvijenca u obliku prvog velikog samostalnog koncerta u Velikom pogonu Tvornice Kulture, mjesta na kojem je, na svojevrstan način, sve i započelo.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Trebam li uopće spomenuti nesnosne fascinirajuće redove ispred ulaza, čiji se oblik divovske gusjenice skoro sat vremena sporo povlačio potezom Ljudevita Posavskog – Šubićeva? Nema potrebe da komentiram neprohodnu masu koja je dupkom napunila prostor Velikog Pogona, oni manje uporni obitavali su u Malom pogonu, a izbjegavanje stiskavca nije bilo moguće čak ni na tribinama. Uopće nije bila upitna užarena atmosfera koja nam je bačena pod noge i sinkronizirano kolektivno flexanje u publici. Da se razumijemo, da me bilo tko pita, rekla bih da ovo nije moja šalica čaja, no nakon ovakve večeri više nisam sigurna kakav čaj ja to pijem. Znam samo da nema šanse da više ijednom propustim nastup High 5 kolektiva, mene su pridobili od prve. Žao mi je samo što mi je toliko trebalo da otkrijem čari trapa ovih mladih talentiranih Zagrepčana.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Nije se znalo tko odašilje zarazniju energiju, da li dečki za miksetom, brzopotezni pjesnici urbane poezije s mikrofonima u rukama, gosti na stageu koji su dodatno zakuhali atmosferu ili publika zaluđena onim što joj je servirano. Skoro dva puna sata nemilosrdnog repanja i šamaranja prljavih trap beatova, izmjenjivanja što starih, što novih materijala i gosti, koji nimalo nisu odskakali, obilježili su nastup High 5-a, koji će za mene još dugo držati visoko mjesto na privatnoj ljestvici top koncerata unazad tri godine jer nečemu ovakvom mislim da nisam još imala prilike svjedočiti u skorijoj prošlosti.

Vjernim obožavateljima High 5-a sigurno je bilo predivno pratiti kako se ovaj kolektiv lagano uzdiže iz ničega do razine koju su dečki pokazali jučer u krcatoj Tvornici Kulture, a na kojoj brojni mogu samo pozavidjeti. Možda ovo sve još uvijek progovara euforija iz mene, možda mi se dojmovi nisu još slegli, ali za mene je ova banda čudo kojem treba težiti ako ste ljubitelj hip hopa. A i ako niste, probajte ih poslušati, sigurno će vas pridobiti.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

(Visited 1.103 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(54 votes, average: 4.889 out of 5)

Komentari