Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj: Vlada Divljan i Ljetno kino pretvorili Tvornicu u plesni podij

22.04.2013. Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Foto: Tim Hrvaćanin

Subotnje “veče” u Tvornici kulture bilo je u znaku novoga vala i osamdesetih. Pjevač legendarnih Idola Vlada Divljan i “bend iz Postira” Ljetno kino, rasplesali su i raspjevali gotovo potpuno ispunjenu Tvornicu.

Počevši malo poslije 22 sata, prvi dio koncerta Divljan i Kino zajednički su izveli Vladin repertoar, od njegovih solo uradaka, preko pjesama koje su zajedno snimili na EP-u “4 godišnja doba” (odlično prihvaćene Najlepša i Vodim te na more), do neuništivih klasika Idola, kao što su Retko te viđam s devojkama, Zašto su danasdevojke ljute, Kenozoik, Poslednji dani, Radostan dan, Malena i vječno obožavani Maljčiki.

Publika, mahom generacija koja je “odrasla” uz te stvari, odlično je reagirala, cijelo vrijeme plešući i pjevušeći sve tekstove, pa čak i oni nešto rezerviraniji na galeriji. Za sam bend, s druge strane, nije mi se činilo da su od početka ufurani i uigrani, vjerojatno jer rijetko zajedno izvode taj repertoar. Tek na sredini koncerta kemija je konačno proradila i stvari su puno bolje sjele na mjesto.

Foto: Tim Hrvaćanin

Foto: Tim Hrvaćanin

Druga zamjerka je relativno loše ozvučenje, npr. bas i cello su se stopili u jedan zvuk, koji se kraj beatboxa i bubnjeva nije najbolje artikulirao. Srećom, i to se tijekom koncerta popravilo, tako da je drugi dio Ljetno kino samostalno, predvođeno Maxom Juričićem, bez problema priredilo plesnjak svojim vedrim i veselim obradama u zanimljivim aranžmanima, kombinirajući ukulele, klarinet, beatbox, cello i bubnjeve, a publika je uživala i pjevušila s bendom stvari kao što su Anđeli nas zovu da im skinemo krila, Ula Ulala, Somewhere over the rainbow, Seven nation army, Viva la vida ili Psycho killer. Da ovako kvalitetna i uživljena svirka benda te veoma pozitivna atmosfera nisu bili iznimka mogu potvrditi jer sam ih nekoliko dana prije slušao u Sax!-u u sklopu “spontanog ponedjeljka”, kad im se na pozornici pridružio čak i Darko Rundek.

Ukupno gledajući, iz Tvornice su zasigurno svi izašli umorni od plesa, ali itekako zadovoljni koncertom, koji je glazbeno oživio neka kvalitetna prošla vremena, i izvođačima, koji su se dokazali originalnošću i snagom svog autorskog rukopisa i svirke. Iako je njihova zanimljiva suradnja iznjedrila simpatičan EP “4 godišnja doba”, čini mi se da Ljetno kino bolje funkcionira samostalno (štoviše, odlični su!), a Vlada Divljan u pratnji Nevladine organizacije, čiji me koncert prije 2-3 godine na varaždinskom Špancirfestu u najmanju ruku zaintrigirao.

(Visited 222 times, 1 visits today)

Komentari