Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Izvještaj: Vlado Simcich Vava u pulskom Rock caffeu održao koncert i predstavio knjigu ˈSrce od gumeˈ

08.12.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tijana Živko/Ziher.hr

Foto: Tijana Živko/Ziher.hr

U subotu navečer, u pulskom Rock caffeu, održana je književno-glazbena večer u sklopu Sajma knjiga u Puli. Riječki glazbenik, pisac i bivši član glupe Laufer, Vlado Simcich Vava, predstavio je svoju najnoviju knjigu Srce od gume, a nakon predstavljanja održao je koncert s  prijateljima okupljenim pod zajedničkim nazivnikom grupe Nairobi Wilkommen.

Roman Srce od gume objavljen je sredinom ove godine u izdanju V.B.Z.-a. Radnja romana pokriva razdoblje od 1. svibnja do 19. rujna 1985. godine, na relaciji Rijeka – London u kojem je 13. svibnja održan Live Aid koncert i oko čega kreće cijeli zaplet. Pored toga, roman predstavlja sukus vremena, osamdesete godine 20. stoljeća, društveno-političke prilike u Rijeci, nepogrešivo prenoseći duh vremena.

Publici se prvi obratio Zoran Simić iz izdavačke kuće V.B.Z. koji je rekao nekoliko riječi o romanu, a potom je razgovor s Vavom nastavio istarski novinar i književni kritičar Davor Šišović koji je istaknuo da su u romanu prisutne dvije kategorije glavnih aktera. Prvi su glazbenici, a drugi novinari koji o svemu tome pišu i most su između glazbenika i svijeta koji o njima želi saznati. Zanimljivo je da je ovaj roman insajderski, likovi su već duboko u svojim pričama, a radnja romana ispočetka kao da već teče.

Pričati insajdersku priču zapravo je najlakše. Na neki način krećeš od sebe i sebe projiciraš kroz nekakav lik. Naravno, to ne znači da je priča romana autobiografska. Roman je fiktivan, ali se temelji na nekim pričama prijatelja.“ – kazao je Vava.

Roman ima dvojicu glavnih junaka oko kojih se manje-više sve okreće. Vode sličan život, no u jednom se trenutku emocionalno razilaze, ali ih i dalje veže ljubav prema glazbi. Šišović je naglasio kako je glavni motiv romana glazbena scena, ali da je zapravo glavna tema romana ljubavna priča. Jedan od glavnih likova, Ivan, vrluda između dvije potencijalne ljubavi. Vava se složio s njim te napomenuo kako se tu radi o intenzivnom emocionalnom osjećaju i prisutan je ljubavni trokut. Junaci romana žive u svijetu gdje se voli rock and roll, nema narodnjaka, a jedini oponenti njihovu ukusu su roditelji te je Šišović izvukao epizodu iz romana u kojoj roditelj izgovara sintagmu Pank Floyd.

Foto: vbz.hr

Foto: vbz.hr

Srce od gume u domaću je književnost unio jednu novu vrstu orijentira „našeg malog kutka zemaljske kugle“ prema globalnim zbivanjima jer bitno je znati što se događalo u vrijeme Live Aida. Generaciji 80-ih Live Aid značio je puno tako je i Vava jednog svog junaka poslao u London kako bi izvještavao o zbivanjima.

Našoj generaciji bio je san otići na neki veliki koncert. U to su se vrijeme Dire Straitsi pojavili niotkuda i blagoslovili su Jugoslaviju tako što su u Beogradu, Splitu i Dubrovniku započeli svoju najveću turneju.“ – istaknuo je Vava prisjećajući se vremena radnje romana, odnosno 80-ih. Roman je zapravo pisan iz današnje perspektive prisjećanja na neka davna vremena, pripovijeda je pripovjedač koji je stariji, iskusniji, a u to je vrijeme bio 20-godišnjak.

Razgovor su priveli kraju Šišovićevim pitanjem koliko je zapravo ovaj roman riječki, a koliko univerzalan. Priča je, prema riječima autora, i riječka, ali i univerzalna jer zahvaća vrijeme u kojem su živjeli svi oni koji su bili dijelom bivše države. „Mislim da je cijela priča oko 80-ih godina pretjerano romantizirana od strane mlađe generacije kao što sam ja romantizirao 60-e. Roman nije pisan na nekakav nostalgičan način, ali jest na melankoličan.“ – zaključio je Vava te spomenuo svoj književni aktivizam i osnivanje neformalne književne skupine Ri Lit u kojoj okuplja ljude za koje smatra da dobro pišu s kojima je napravio nekoliko uspješnih usmenih nastupa.

Nakon predstavljana knjige uslijedio je koncert Vavina benda  Nairobi Wilkommen koji su svojim coverima pjesama dignuli publiku na noge. Članovi benda su Želimir Gržančić (gitara, vokal), Idis Turato (bas) i Bobo Grujičić (bubnjevi). Na repertoaru su se našli Deep Purple, T-Rex, EKV i drugi poznati klasici, a nastup su začinili pozvavši na pozornicu pulsku basisticu Teu Tidić koja je svojim glasovnim sposobnostima i zaraznom energijom oduševila sve prisutne.

Foto: Mladen Stančir

Foto: Mladen Stančir

(Visited 200 times, 1 visits today)

Komentari