Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Knjige

Izvještaj: Zagreb Book Festival – Promocija romana ‘Otpusno pismo’ u opuštenoj atmosferi ljetne muzejske terase

20.05.2016. Tanja BrajkovićFoto: ZBF/Facebook.com

Marina Vujčić jedno je od novijih spisateljskih imena mlađe generacije koja, kako se vidi po njezinim uratcima, obećaje mnogo. Posjetitelji su jučer, u četvrtak u 18 sati, s nestrpljenjem očekivali promociju novog romana Otpusno pismo nastalog u suautorstvu s Ivicom Ivaniševićem. Okupivši se u ovećem broju na ljetnoj terasi zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, u sklopu Book Festivala, uz autore je o romanu govorila i moderatorica događaja Tanja Tolić.

Roman je epistolarnog oblika, odnosno roman u pismima, pa je to povuklo mnogo pitanja zašto odabir baš te forme. Vujčić je sama za sebe rekla da ima intelektualni fetiš na pisma te da su u njezinom životu odigrala veliku ulogu, dok Ivici nisu previše značila, osim kada bi ih pisao i slao poduzećima ili komunalnim službama. Tako su se dva poptpuno različita spisateljska karaktera udružila te napisala ovaj odličan roman.

Upravo pismo daje piscu i likovima puno veću slobodu u izražavanju osjećaja te ojačava povezanost među ljudima, osobito onu intimnu. Marina je zaključila i da njezini likovi, osobito Ignjat, predstavljaju njen alter-ego, sve ono što ona u stvarnosti nije pa joj ih je bio gušt stvarati jer je tako zadovoljila potrebu da ondje bude ono što se u stvarnom životu ne usudi biti. Inače, Marini Vujčić je prošle godine za roman Susjed dodijeljena književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman, pa je bio pravi gušt slušati je kako govori o vlastitom romanu, ovoga puta objavljenom.

Ivica kaže da se knjiga dogodila savim slučajno kada ga je Marina upitala da sudjeluje u pisanju o njihovoj 30. godišnjici mature koja je, ujedno, bila i inspiracija za stvaranje romana, no likove su ipak izmislili. Tako su nastali Ignjat i Irena, glavni junaci romana. Irena pokušava okupiti izgubljenu splitsku generaciju nakon punih trideset godina na obljetnici mature samo iz razloga da opet stupi u odnos s Ignjatom, kolegom iz školskih klupa.

Autori se prije zajedničkog pisanja romana nisu poznavali više od godine dana te se u početku procesa njegovog stvaranja nisu ništa previše dogovarali, samo su si slali prepiske pisama te tako otkrivali mnoštvo zanimljivosti jedno o drugome i neplanirano stvorili svoj zajdnički roman.

Moderatorica Tanja Tolić priupitala je autore kakav odaziv roman ima kod čitateljstva, na što kažu da su djevojke pomalo očekivano čitajući poludjele za Ignjatom, te da one vole čitati rukopise u obliku pisama, dok muška populacija to voli nešto manje. Složili su se da je ovaj njihov uradak roman o ljubavi, no da ipak žanrovski ne spada u takozvane klišejizirane ljubiće, jer Ivica kod pisanja nije bio toliko emotivan kao Marina, pa je crta razuma ovdje ipak ostavila traga. Ovo je roman o nedostatku ljubavi. O onoj ljubavi za kojom se čezne.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Komentari