Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj: Svin (ZEZ) – Spoj snage i mistike, jazza i post-rocka

13.03.2016. Marta LučićFoto: Facebook.com/ Marija Havaić - KSET

Vjetroviti i hladni četvrtak nije zastrašio KSET-ovu, ovoga puta brojnu i vjernu ZEZ publiku. U sklopu Zavoda za eksperimentalni zvuk, koji ove sezone iznova posjetiteljima pruže ne samo izuzetno zanimljive izvođače nego i cijeli novi pogled na koncept glazbe i pristupa svakom pogledu eksperimentalnog u svim njegovim inačicama kroz žanrove. Ovoga puta ugodno popunjeni prostor KSET-a oduševila je danska četvorka Svin.

Foto: Facebook.com/ Marija Havaić - KSET

Foto: Facebook.com/ Marija Havaić – KSET

Dok se red ispred ulaza prelijevao, prostor KSET-a zavio se u prikladnu kulisu za uvod u ZEZ-ov program. Uz raznoliku glazbu s varijacijama na jazz (pohvale DJ-u!) i mistiku crvenih svjetla, spreman je dočekao publiku koja je bila podijeljena između očekivanja i čiste znatiželje oko hype-a stvorenog oko ovog iznimnog sastava. Koncert je počeo nekih petnaestak minuta prije 22, dok se publika zgusnula u ugodno popunjeni prostor kluba i upila uvodnu atmosferu. Sam početak je naslutio osnovnu tezu koja može povezati misao oko cijele izvedbe, a to je kaotični sklad kojeg nije potrebno razumijeti u konstrukciji. Bar ja nisam mogla zbog višestrukosti i isprepletenosti tema i instrumenata. Ono što je bitno je da se moglo osjetiti kako je Svinov žestoki zvuk samo vodio okupljene na dugo putovanje koje se doticalo dalekih sfera imaginacije i dopuštalo publici da odlučno, a ne sanjarski otplovi. Od mraka i veselja ili pak vizura danskog pejsaža. Iznenadila me količina žestine podmazane ‘šporkim’ gitarskim dionicama (zbog kojih je bilo jasno zašto je gitarist u potkošulji, iako nije sve bilo u iznojavanju energije).

Ipak, pjesme su dosta varirale. Ako se ne varam Maharajakoja je otvarala koncert bila je zavijena u mračniji post-rock s napucanim energičnim bubnjevima i zavodljivim izrazito mistično-orijentalnim alt-saksofonom koji cijeloj priči daje ne samo jazz notu, nego i eksperimentalnu težinu. Druga stvar je u sebi imala čak i više poletnosti na tragu funka i ponovno sumanutim snažnim bubnjevima. Izrazito zanimljivi bili su pomalo avangardni prekidi koji su i uspjeli zbuniti publiku koja je na prvom što od zanosa uzbuđenjem, što od divljenja ali i misleći da se radi o kraju pjesme, snažno ispratila i podržala bend pljeskom. Ipak je upitno koliko se navedeni prekidi mogu takvima nazvati jer se više  radilo o naglim tihim sekvencama popraćeni zanimljivim šumovima koji su zvučali veoma prirodno. Klavijature su se pozadinski uklopile u cijelu priču, bubnjevi su nosili snagu i žestinu, ali vrhunac se odigravao oko saksofona i klarineta. Osobno smatram da se koncertni klimaks dogodio na ‘hitu’ (ako je definicija hita pjesma s najviše pogleda na youtubeu) How Deep is Your Love koja je jako skladno i u zavodljivom tonu povela publiku. Jednoličnosti nije bilo, energije nije nedostajalo, bar ne na pozornici iako možda jest malo među mlađom, alternativnijom publikom koja je sofisticirano i (možda u duhu eventa kakav i jest ZEZ) mirno ispratila koncert.

Foto: Facebook.com/ Marija Havaić - KSET

Foto: Facebook.com/ Marija Havaić – KSET

Ono što me svaki put iznova iznenadi je sam pristup ovakvih iznimnih umjetnika i glazbenika kakve nam dovodi KSET-ov Zavod za eksperimentalni zvuk. U vrlo opuštenom i prijateljskom tonu srdačno su pozdravili publiku pozivajući iste na neslužbeno afterkoncertno minglanje. “Stick around and grab some beer.” A kako i ne bi kada su prvo zaveli publiku da bi ih potom raščarali i vratili nazad u jednostavnost života i podsjetili ih da je sutra radni dan, da je četrdesetak bicikli (koji su sinoć djelovali kao da su poprimili status ZEZ-ovog službenog vozila) ispred kluba i čeka. Lijepa i ugodna večer u intimnoj atmosferi. ZEZ kakav treba biti, konzumiranje kulture u klubu od 40 godina.

(Visited 76 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 4.667 out of 5)

Komentari