Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Jack Reacher na ekranu i na papiru

22.02.2013. Paula OsojnikVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ Lee Child

Foto: facebook.com/ Lee Child

Najseksi ‘malac’ današnjice, Tom Cruise, u svom novom akcijskom trileru utjelovio je najpopularnijeg lika nastalog pod perom Jima Granta, slavnog suvremenog pisca trilera, poznatog pod pseudonimom Lee Child. Dakako, riječ je o Jacku Reacheru, bivšem vojnom policajcu i zapovjedniku fiktivno konstruirane 110. Vojne postrojbe. Child  o Reacheru piše kroz  ukupno 17 romana i primio je  brojne nagrade za njih, uključujući i nagradu Anthony Award za najbolji prvi roman za knjigu Kat ubojica. Kasnijim nagradama samo potvrđuje svoj status među najuspješnijim autorima današnjice.

 Jack Reacher rođen je u berlinskoj vojnoj bazi i cijeli život provodi kao vojnik, a nakon otpusta iz vojske, počinje lutati SAD-om. Izrazito je inteligentan, neustrašiv i ima duboko usađen osjećaj za pravdu. Problemima pristupa hladne glave, a šutnja je jedno od njegovih najjačih oružja.Ne odgovarajući na tuđa pitanja ili prijetnje, Reacher  šutnjom izluđuje protivnike. On je lutalica bez osobnih stvari, adrese stanovanja ili bilo kakve opterećenosti. Sa sobom uvijek nosi četkicu za zube, nešto novaca i putovnicu, smatrajući kako su ljudi preopterećeni gomilom materijalnih stvari koje posjeduju.

U životu sluša samo sebe i slijedi svojih 5 pravila:

Rule 1. When in doubt, drink coffee.
Rule 2. Never volunteer for anything.
Rule 3. Don’t break the furniture.
Rule 4. Only one woman at a time.
Rule 5. Show them what they’re messing with.

 Neodoljiv ženama i uzor muškarcima, Jack je junak koji se ne boji nikoga, a svojom iznimnom inteligencijom i britkim jezikom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Protekle je godine ekraniziran Childov roman Jedan hitac u kojem je Reachera utjelovio već spomenuti Tom Cruise. Paradoksalno, Reacher je u knjizi nemalo puta opisan kao div visine preko 195 cm, a glumac u filmu je visok samo 172 cm. Autor romana brani se time kako Cruise svojom karizmatičnošću i osobnošću potpuno utjelovljuje Reachera te kako neke scene jednostavno ne bi bilo moguće snimiti s drugim glumcem, no zagriženim fanovima bivšeg vojnog policajca, ovaj detalj itekako smeta jer narušava autentičnost knjige. Iako Cruise svojom izvanrednom glumom i neponovljivim akcijskim scenama zaista dočarava Reachera onakvim kakav je, gledatelji kojima detalj visine ili jednostavna odbojnost prema Cruiseu smeta i prije samog početka, vjerojatno neće drastično promijeniti mišljenje nakon odgledanog filma. Naprotiv, većina će se držati knjiga koje najjednostavnije rečeno, izazivaju potpunu ovisnost. One čitatelja neprestano tjeraju na daljnje čitanje i proživljavanje Reacherovih uzbudljivih avantura. Način pisanja je razumljiv, jezik je svakodnevan, bez arhaizama ili nepoznatih trivijalnih izraza. Jedan od pluseva  je i to što su negativci i pozitivci u različitim romanima okarakterizirani na potpuno drugačije načine, pa se tako u jednom romanu Reacher bori protiv moćnog narko bossa izrazito niskog rasta zvanog Platon, u drugom s ruskim mafijašem Zekom, a u trećem pokušava otkriti ubojicu među stotinama vojnika u Mississippiu.  Ženski likovi, koje Reacher nepokolebljivo zavodi u svakom trileru, također su okarakterizirani na različite, jednako privlačne i misteriozne načine.

Svaki roman o Jacku Reacheru tvori posebnu atmosferu napetosti, nasilja, erotike i zadivljenosti. Ljubitelji krimi trilera, ali i svi ostali, u Reacheru će prepoznati suvremenog kauboja koji bi svezanih ruku mogao prebiti sve negativce, završiti u krevetu sa željenom djevojkom te ponovno hladne glave, s osmjehom na licu, dignuti prst u zrak i ustopirati prvi auto za izlaz iz grada.

(Visited 984 times, 1 visits today)

Komentari