Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Jane Austen: Prva žena uključena u kanon engleske književnosti

16.12.2015. Tijana ŽivkoFoto: wikipedia.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

‘Dolazim ovdje bez ikakvih očekivanja, samo izjaviti, sada kada imam slobodu da to učinim, da moje srce je i uvijek će biti tvoje.’– Razum i osjećaji, Jane Austen (Edward Ferrars)

Jane Austen, prominentna britanska književnica, rođena je na današnji dan, 16. prosinca 1775. godine u Steventonu u kojemu je provela većinu svoga života. Imala je šestero braće, a sa starijom sestrom Cassandrom bila je naročito bliska. Jane se prvo školovala u Oxfordu pa u Southamptonu, a zatim je polazila Školu za djevojke u Readingu. Nikada se nije udavala, a mogli bismo reći da je živjela ne previše zanimljivim životom jer je većinu svoga života provela šivajući, učeći klavir, posjećujući prijatelje i balove. Preminula je 18. srpnja 1817. godine, a pokopana je u katedrali Winchester.

DJELO

Prva priča objavljena joj je već 1789., a u tinejdžerskoj je dobi pisala priče u kojima se glavne junakinje opijaju, lažu, kradu i podižu vojske, prkoseći svakom pravilu ispravnog ženskog ponašanja. Austen je napisala tri romana: 1790-ih prije nego se njena obitelj preselila iz Steventona u Bath: Razum i osjećaji, Ponos i predrasude i Opatija Northanger. Londonski izdavač odbio je Ponos i predrasude dok je drugi izdavač kupio Opatiju Northanger za 10 funti, ali ju nikad nije objavio. Nakon što su Austeni preselili u Chawton 1809. godine, Jane se vratila ranijim rukopisima koje je ispravljala za objavu. Kad se napokon pojavila knjiga Razum i osjećaji 1811. godine, kritičari su pozdravili njenu razboritost i mudrost. Isti izdavač dvije godine kasnije objavio je Ponos i predrasude te potvrdio Austeninu reputaciju i utro put za objavljivanje Mansfield parka 1814. te Emme 1816. godine. Austen nije doživjela objavu njezinog najranijeg romana, Opatije Northanger, niti zadnjeg dovršenog romana Pod tuđim utjecajem. Oba romana objavljena su nakon njene smrti 1818.

ŠTO PROČITATI?

Svih šest Austenih završenih romana smatra se velikim djelima, ali ćemo odvojiti tri koja su, osim što su iznimno čitana, adaptirana u filmove ili serije.

Razum i osjećaji (1811.)

Roman prikazuje udvaranja jako različitim i temperamentim sestrama – racionalnoj Elinor Dashwood i osjećajnoj Marianne. Elinor i Marianne različito reagiraju na ljubavna razočarenja. Čitajući osjećajne romane i romantičnu poeziju Marianne tuguje nakon što ju odbije zamamni Willoughby. Elinor pati u tišini nakon što njen voljeni Edward Ferrars počasti zarukama vulgarnu Lucy Steele. Čjubav ima naviku kršiti pravila i pojaviti se kad je čovjek najmanje očekuje. ovom dražesnom pričom o zbrkama, pogreškama i mladenačkoj ljubavi, Razum i osjećaji postali su jedan od najomiljenijih romana Jane Austen.

Ponos i predrasude (1813.)

I u ovom se romanu Austen usredotočila na obitelj i neudane kćeri, ali njena junjakinja nije anđeoska, suzdržana Jane Bennet već njena zdrava, duhovita i iskrena mlađa sestra Elizabeth. Elizabeth i njene četiri sestre pate zbog nepravde zakona o nasljeđivanju. Imanje njihova oca pripalo je najbližem muškom rođaku, pompoznom gospodinu Collinsu. U središtu radnje je obitelj Bennet s petero kćeri koju njihova majka, gđa Bennet, u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati. Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su romana Ponos i predrasude, a relevantne su danas kao što su uvijek bile. To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

Emma (1816.)

Roman Emma mnogi smatraju njezinim remek-djelom posebice zbog virtuozne pripovjedačke forme. Emma Woodhouse dokona je, dobro situirana djevojka koja si dalje u zadatak ljubavno posredništvo, stvarajući scenarije ljubavnih priča, kombinirajući po vlastitom osjećaju idealne partnere, svoje susjede i prijatelje. Budući da pri tome kreće od krivih pretpostavki, njezine se iluzije postupno raspršuju.

(Visited 211 times, 1 visits today)

Komentari