Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Jugoslovensko dramsko pozorište gostuje u zagrebačkom HNK s “Hamletom”

05.01.2017. Ziher.hrFoto - jdp.rs

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. siječnja gostuje predstava “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga te u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda. Prema riječima dramaturga Gorana Stefanovskoga, u ovome “Hamletu” preispituje se ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija. Za ulogu najslavnijega tragičkog junaka redatelj Popovski odabrao je Nebojšu Glogovca, jednoga od najistaknutijih filmskih i kazališnih glumaca u regiji.

“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje. Mrtvo more, mrtva sredina, ne donose razrješenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi kako bi ukazao na napravljenu nepravdu, osvijetlio,  uzburkao  duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima kako bi sve razmrdao. Zato se on stalno vraća… I, on donosi proljeće. Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi,” o predstavi je napisao redatelj Popovski.

Foto – jdp.rs

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirao je do sada više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu “Na tri kralja ili kako hoćete” 2012. godine. Redovito  gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj,  Švedskoj i Italiji. U predstavi glume Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta. Ovo gostovanje nastavak je prošle godine obnovljene suradnje dvaju uglednih kazališta, u okviru koje je u Zagrebu bila izvedena predstava “Uobraženi bolesnik” Molièrea u režiji Jagoša Markovića, a u Beogradu “Vučjak” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Komentari