Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Jugoslovensko dramsko pozorište gostuje u zagrebačkom HNK s “Hamletom”

05.01.2017. Ziher.hrFoto - jdp.rs

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. siječnja gostuje predstava “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga te u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda. Prema riječima dramaturga Gorana Stefanovskoga, u ovome “Hamletu” preispituje se ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija. Za ulogu najslavnijega tragičkog junaka redatelj Popovski odabrao je Nebojšu Glogovca, jednoga od najistaknutijih filmskih i kazališnih glumaca u regiji.

“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje. Mrtvo more, mrtva sredina, ne donose razrješenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi kako bi ukazao na napravljenu nepravdu, osvijetlio,  uzburkao  duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima kako bi sve razmrdao. Zato se on stalno vraća… I, on donosi proljeće. Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi,” o predstavi je napisao redatelj Popovski.

Foto – jdp.rs

Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirao je do sada više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu “Na tri kralja ili kako hoćete” 2012. godine. Redovito  gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj,  Švedskoj i Italiji. U predstavi glume Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta. Ovo gostovanje nastavak je prošle godine obnovljene suradnje dvaju uglednih kazališta, u okviru koje je u Zagrebu bila izvedena predstava “Uobraženi bolesnik” Molièrea u režiji Jagoša Markovića, a u Beogradu “Vučjak” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari