Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Jo Nesbø u glavnoj ulozi na tribini o skandinavskom noiru

08.04.2013. Ina BilićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Poznati norveški pisac,Jo Nesbø , stiže u Zagreb na otvaranje Noir festivala povodom kojega će se održati tribina u četvrtak, 18. travnja, od 19 sati u Cineplexxu Centar Kaptol. Na tribini će autor, kao predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti razgovarati s filmskom kritičarkom i spisateljicom Mimom Simić te će kroz razgovor pokušati otkriti tajnu uspjeha skandinavskog noira. Posjetitelji će nakon razgovora moći pogledati film ‘Jackpot’, koji je snimljen na temelju jedne od Nesbøovih priča.

Inače, Nesbø je rođen u Oslu, a diplomirao je na Norveškom ekonomskom sveučilištu u Bergenu na odjelu za ekonomiju. Nakon što je radio kao broker i kao glazbenik u bendu Di derre, umorio se te je shvatio da je zapravo pisanje njegova strast. Nesbo se posvetio pisanju te prodao više od 9 milijuna knjiga diljem svijeta, a također je dobitnik brojnih književnih nagrada. Najpoznatiji krimić mu je o istražitelju Harryju Holeu, koji se bori sa svojim unutarnjim porocima, ali je unatoč tome uspješan i pošteni policajac. Poznati krimići koje je napisao unutar serije o Holeu su Šišmiš, Žohari, Crvendać, Nemeza i Đavolja zvijezda a zanimljiva je i činjenica da je glavni lik njegova romana Spasitelj iz Vukovara.

(Visited 97 times, 1 visits today)

Komentari