Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Jonathan Strange & Mr. Norrell: Bajkovita serija o čarobnjacima u Engleskoj

19.06.2015. Marija VukšićFoto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015) britanska je miniserija koju je producirao Nick Hirschkorn i koja ukupno ima sedam epizoda, od kojih je zasad izašlo pet. Miniserija je bazirana na bestselleru Susanne Clark po kojem je serija i dobila naziv. Radnja je vremenski smještena u doba Napoleonskih ratova na početku 19. stoljeća u Engleskoj, ali alternativnoj verziji Engleske u kojoj je magija javno priznata i poznata iako je već tri stoljeća nitko nije koristio. Postoji čak i Društvo čarobnjaka koje se ponosi time da teoretizira o magiji, ali je nipošto ne prakticira jer to nije džentlmenski.

Sve se mijenja dolaskom gospodina Norrella (Eddie Marsan) koji za sebe tvrdi da je “praktični čarobnjak” odnosno osoba koja prakticira magiju “u razumnim količinama”. Strastveni je sakupljač knjiga o magiji iz kojih crpi magijske formule i čarolije koje koristi kako bi promovirao magiju. Njegov je san uvesti magiju natrag u Englesku, ali i promovirati samoga sebe kao uspješnog čarobnjaka koji je zbog svoje magije cijenjen u društvu. Prije svega, želi pomoći vojsci u ratu protiv Francuza.

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Stvari, naravno, ne idu po planu kad se sazna za proročanstvo Raven Kinga koje kaže da će se u Londonu pojaviti dva čarobnjaka i obojica će “pasti”, a Raven King će se vratiti i ponovo zavladati. Raven King je bio moćan čarobnjak koji je prije 300 godina zavladao polovicom Engleske i serija daje naslutiti da se planira vratiti i ponovo proglasiti svoju vladavinu, ili će barem pokušati. Proročanstvo je, čini se, u pravu jer se uskoro pojavi  i drugi čarobnjak – Jonathan Strange (Bertie Carvel).

Serija bazira priču na raširenoj mitologiji o vilama i vilenjacima koji žive u zemlji Faerie također poznatoj kao Fairyland. Vile i vilenjaci nisu dobri pomagači ili plemenita bića kao u Tolkienovom Gospodaru prstenova, već su lukavi, izopačeni i često učine više štete nego dobra kad ih se pozove u ljudski svijet. Raven King je kao dijete živio u Fairylandu gdje je i naučio većinu svoje magije.

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Za određene i posebno jake čarolije nužna je pomoć vila i vilenjaka no ta pomoć uvijek ima svoju cijenu zbog koje se obično ni ne isplati koristiti takvu vrstu magije. U potrazi za slavom i želji da bude prepoznat, Mr. Norrell u jednom trenu poklekne i izvede čaroliju za koju je nužna pomoć vilinskog svijeta. Reći nešto više bilo spoiler, ali jasno je da će izvođenje takve čarolije sigurno imati posljedice.

Englezi su poznati po tome da svoju povijest shvaćaju vrlo ozbiljno i kad rade seriju baziranu na određenom povijesnom razdoblju i događaju, onda je majstorski naprave. Odjeća, vojničke odore, ambijent i interijeri gotovo perfekcionistički odražavaju modu 19. stoljeća, makar bila riječ o alternativnoj verziji Engleske. Boje su pomalo sivkaste i mračne te time odlično odražavaju uglavnom kišnu klimu tog područja svijeta.

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Foto: jonathanstrangeandmrnorrell.tumblr.com

Ipak, ljubitelji jake gotike i horor žanra neće biti oduševljeni jer iako ima elemenata gotike, serija je prije svega bajkovita i nije ni blizu mračnoj atmosferi koja vlada u Penny Dreadful (2014) Zbog toga se sve čini pomalo pojednostavljenim, a likovi donekle dvodimenzionalni pa čak i karikirani jer se od njih traži da istaknu jednu karakternu crtu po kojoj su poznati i po kojoj se prepoznaju. Doduše, posebno treba pohvaliti Eddieja Marsana koji je odlično utjelovio zatvorenog, pesimističnog i kronično nezadovoljnog gospodina Norrella.

Magija u seriji je prilično zanimljiva i sadržava mješavinu raznih već viđenih elemenata koji su iskorišteni na novi način. Također je intrigantna podjela na staru i modernu magiju te klasična podjela na crnu i bijelu magiju. Ova će miniserija zadovoljiti one koji vole serije kao što su Merlin (2008-2012) i Grimm (2011-) koje u sebi također sadrže taj pomalo bajkoviti element, a pošto ima samo sedam epizoda neće vam pojesti previše vremena.

(Visited 547 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari