Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Jugoslavensko dramsko pozorište i 'Zmajoubojice' u ZKM-u

23.12.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: www.zekaem.hr / Zmajoubojice

Foto: www.zekaem.hr / Zmajoubojice

Predstava „Zmajoubojice“ Milene Marković u režiji Ive Milošević i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostuje u utorak, 23. prosinca,  u Zagrebačkom kazalištu mladih u okviru ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

Pisan po narudžbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, komad Zmajoubojice dio je namjere tog kazališta da se u nekoliko različitih projekata pozabavi stogodišnjicom Sarajevskog atentata, stvarnim početkom Velikog rata.

Sedamnaestogodišnji dječak s oružjem, nesuđeni pjesnik čije ime predstavlja povijesni simbol i čest predmet nesporazuma, glavni je junak novog djela pjesnikinje i dramatičarke čiji opus obilježava neprestano razbijanje predrasuda. Komad osmišljen kao „junački kabare”, vrsta ironične lekcije povijesti, pripovijeda poznatu priču o atentatu uzavrelim poetskim jezikom kojim se iskazuje ključni zahtjev – zahtjev za slobodom.

Foto: www.zekaem.hr / Zmajoubojice

Foto: www.zekaem.hr / Zmajoubojice

Nije riječ o povijesnoj drami, nego o suvremenom komadu koji tematizira i preispituje poziciju današnjeg mladog čovjeka u odnosu na tu vrhunsku žudnju – biti slobodnim.

Glume: Nikola Rakočević, Mirjana Karanović, Radovan Vujović, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimografkinja Maja Mirković, koreograf Boris Čakširan, a skladatelj i izvođač Vladimir Pejković.

(Visited 88 times, 1 visits today)

Komentari