Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Kad bi Game of Thrones preuzeo Walt Disney…

22.05.2014. Lucija KlarićVrijeme čitanja: 4 minute
FOTO: fanpop.com/disney logo

FOTO: fanpop.com/disney logo

Na stranicama Cosmopolitana objavljenje su ilustracije Game of Thrones likova pretočenih u Disney animaciju koje je nacrtao Fernando Mendonça. Kakve bi se priče razvile kad bismo Game of Thronesu oduzeli tron i gomilu seksa i krvi na kojima počiva?

Iako izgledom ne odudara od Disneyevih ljepotica, Daenerys bi u Disneyevom svijetu bila prava feministička revolucija. Mulanovski trend samosvjesnih junakinja koje ne čekaju princa na bijelom konju u svome dvoru da ih spasi od zločestog zmaja već dapače imaju svog zmaja uzdigao bi se na stepenicu više s Daenerys kao protagonisticom. Sve što nedostaje je još neki junački hit poput „I’ll make a man out of you“ koji u ovom slučaju ne bi pokleknuo seksističkim predrasudama da trebaš biti „muškarac“ da bi bila jaka (u 21.stoljeću smo ipak, feministička kritika je daleko napredovala). Umjesto toga na listi soundtracka bila bi pjesma koju Daenerys pjeva ponosno i samopouzdano leteći na svome simpatičnome, dobroćudnome zmaju opjevavajući drevno podrijetlo koje je u njoj probuđeno i koje sprema osvetu zlikovcima što su zauzeli njen grad. Na vrhuncu pjesme najvjerojatnije bi joj se priključili stanovnici grada veselo mašući njoj i njenome zmaju zborno pjevajući „Dragons will rule“. Nakon silnih prljanja očiju djevojčicama da su bespomoćne bez princa, ovakvo što bio bi pravi hit!

FOTO: cosmopolitan.co.uk/danerys

FOTO: cosmopolitan.co.uk/daenerys

Najljepše su priče one između čovjeka i životinje – svi znamo da se najviše suza prolilo kad je u nekom filmu krvoločni scenarist odlučio ubiti psa. Toplu priču o mladiću odbačenom od svijeta koji ima iskreno i nježno srce te njegovom vjernom prijatelju vuku, sigurno bi svi s oduševljenjem gledali. Naravno, u svojim lutanjima morao bi pronaći kakvu neobičnu, samosvjesnu djevojku kao što je vatrena Ygritte koja ga u početku ne bi doživljavala, ali kad bi joj jednom prilikom spasio život, ona bi prepoznala sve njegove vrijednosti. Uslijedila bi pjesma poput Disneyevog hita „Can you feel the love tonight“ u kojoj bi Ghost ljubomorno zavijao na novopečeni par. Sve bi se na koncu posložilo kad bi se Ghost navikao na Ygritte, a zatim bi njih dvojica pomogla njoj da pronađe svoje pleme. Kad bi u bitci epskih razmjera između Ygrittinog plemena i zlikovaca koji im pokušavaju nauditi Ghost skoro izgubio život, a Jon odigrao ključnu ulogu, sve bi kockice sjele na svoje mjesto i svo troje bi sretno živjelo do kraja života.

FOTO: cosmopolitan.co.uk/jon snow and ghost

FOTO: cosmopolitan.co.uk/jon snow and ghost

Mit o bespomoćnim princezama donekle je suzbila Mulan, ali je li ikad uništen mit o princu na bijelome konju? Sve su njih jednim poljupcem lijepe kraljevne čistoga srca pretvarale iz žaba i zvijeri u šarmantne zavodnike savršenih uvojaka i bijelih zubiju. No, što kada ni poljubac prekrasne princeze ne bi pomagao? Svakako bi onda moralo biti riječ o nekom princu koji nezasluženo sjedi na tronu i nužno je negativan lik, ali što ako on nije ni to? Tyrion bi kao lik zasigurno bio prvi u nizu boraca protiv Disneyeve taštine i površnosti, protiv idealističke slike da su pozitivni likovi automatski i lijepi likovi. U Disneyevom nizu hitova možda i ne bi bilo loše imati priču o princu kojeg su svi osuđivali jer je izgledao kako je izgledao, a koji je svima njima odgovorio na način da im spasi živote kad oni dođu u opasnost. Koja realistična moralna poruka ne bi bila na odmak…

FOTO: cosmopolitan.co.uk/tyrion

FOTO: cosmopolitan.co.uk/tyrion

Nema ničeg goreg nego kad je glavna zlikovka uz to što je pokvarena još i lijepa, onda znamo da se petljamo s nekime tko je pokvaren do srži. Eh, lako je ne voljeti Ursulu i njoj slične… Ali kako će lako plava duga Cerseina kosa obrlatiti mnoge… U svakome slučaju, kad bi Cersei kročila u Disneyev svijet zasigurno bi bila u top 5 najvećih negativki što je Disney ikada vidio i doživio. Puno strašnije od svih vještičjih napitaka ikada bile bi njene manipulatorske moći i visoka pozicija na kojoj se nalazi. I sad me prođu trnci pri pomisli na to tko bi njoj uopće mogao stati na kraj. Još uvijek to uostalom očekujem i u Game of Thronesu (a sigurna sam da pritom nisam jedina). Bilo kako bilo, sa Cersei kao likom bio bi to među najstrašnijim Disneyevim crtićima ikada, toliko strašan da ga od jeze što stvara ni sve njegove pjesmice ne bi spasile. Doduše, sigurno bi dočekao happy end, još uvijek svi živimo za to da se barem negdje (ako ne može svaki put u životu) sve dobro svrši, a za to nam služi Disney.

FOTO: cosmopolitan.co.uk/cersei

FOTO: cosmopolitan.co.uk/cersei

Likovi Game of Thronesa sigurno bi pomaknuli sve granice što je Disney dosada postavio. U većini slučajeva narušio bi se plastični svijet što se u njegovim pričama stvara. Bilo to bilo dobro ili loše, upitno je, još uvijek je jedno među univerzalnim pitanjima o svijetu iskrivljuju li Disneyevi crtići dječju perspektivu o životu – jesu li sve djevojčice zauvijek oštećene jer ih se uvjerava u priče o princu na bijelom konju i je li dječacima namenut kompleks da uvijek moraju igrati heroje? Filozofiju na stranu, svi mi i mali i veliki uživamo u Disneyevim remek-djelima i kakvi god cinici bili – sretni smo kad dobro pobijedi loše.

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari