Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

“Kafeterija” se vraća na Dubrovačke ljetne igre u režiji Vinka Brešana

31.07.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.dubrovnik-festival.hr

 

Prva dramska premijera ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igra bit će “Kafeterija” prema djelu „La bottega del caffè“, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. „Kafetarija“ je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama. Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća.

Kao hommage upravo toj legendarnoj predstavi redatelj Vinko Brešan radnju svoje Kafetarije smješta u sedamdesete godine prošloga stoljeća. U tom duhu radili su svi suradnici i sudionici predstave. Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja „Kafetarije“ događa se upravo u ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama „Kafetarija“ premijerno izvedena. Svoju je kafetariju kafetijer Frano nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Redatelj Vinko Brešan iskazao je zadovoljstvo cijelom ekipom koja radi na predstavi, smatravši da je to jedna od najboljih trenutnih hrvatskih postava. Glumica Linda Begonja prvi put nastupa na Igrama, a to je iskustvo svela na dvije najvažnije riječi – radost igre, što ponajbolje opisuje rad na ovoj predstavi. Pozitivna energija svih koji su na bilo koji način uključeni u predstavu, upravo je ono što svakom glumcu treba, istaknula je Begonja.

Frana kafetijera igra Nikša Butijer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine KolarinMate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

„Kafetarija“ u režiji Vinka Brešana premijerno će biti izvedena 31. srpnja ispred Sponze, uz izvedbe 1., 2., 3., 4. te dodatnu 5. kolovoza koja je dodana u program zbog iznimnog interesa publike.

Komentari