Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

“Kafeterija” se vraća na Dubrovačke ljetne igre u režiji Vinka Brešana

31.07.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.dubrovnik-festival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

 

Prva dramska premijera ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igra bit će “Kafeterija” prema djelu „La bottega del caffè“, jednoj od najuspješnijih komedija talijanskog komediografa Carla Goldonija, u prijevodu i adaptaciji Frana Čale na dubrovački govor i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. „Kafetarija“ je premijerno na Igrama postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani kao predstava Kazališta Marina Držića, a na repertoaru se zadržala punih deset godina. Radnja komedije odvija se u kavani kao malom svijetu u kojem vladaju sva pravila velikoga svijeta, gdje se znatiželja i zavist izmjenjuju sa slatkim ljubavnim dogodovštinama. Drži se remek-djelom pučkoga teatra Igara, predstavom koju je publika obožavala te koje se i danas živo sjeća.

Kao hommage upravo toj legendarnoj predstavi redatelj Vinko Brešan radnju svoje Kafetarije smješta u sedamdesete godine prošloga stoljeća. U tom duhu radili su svi suradnici i sudionici predstave. Prema zamisli i realizaciji autorice dramaturške adaptacije i dramaturginje Mire Muhoberac radnja „Kafetarije“ događa se upravo u ljeto 1978., iste godine kad je na Igrama „Kafetarija“ premijerno izvedena. Svoju je kafetariju kafetijer Frano nazvao Divona, prema starom imenu za Sponzu. Obradu glazbe iz sedamdesetih i tekstove songova potpisuje Mate Matišić, koreografiju Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Redatelj Vinko Brešan iskazao je zadovoljstvo cijelom ekipom koja radi na predstavi, smatravši da je to jedna od najboljih trenutnih hrvatskih postava. Glumica Linda Begonja prvi put nastupa na Igrama, a to je iskustvo svela na dvije najvažnije riječi – radost igre, što ponajbolje opisuje rad na ovoj predstavi. Pozitivna energija svih koji su na bilo koji način uključeni u predstavu, upravo je ono što svakom glumcu treba, istaknula je Begonja.

Frana kafetijera igra Nikša Butijer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine KolarinMate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

„Kafetarija“ u režiji Vinka Brešana premijerno će biti izvedena 31. srpnja ispred Sponze, uz izvedbe 1., 2., 3., 4. te dodatnu 5. kolovoza koja je dodana u program zbog iznimnog interesa publike.

(Visited 730 times, 1 visits today)

Komentari