Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Knjige

Kako biti uspješan pisac – powered by Oscar Wilde

23.03.2014. Lorena Ouahchia
Foto: facebook.com/OscarWildeAutor

Foto: facebook.com/OscarWildeAutor

Iako je Oscar Wilde davno preminuo, neki dijelovi njegovog predanog rada književnosti i dalje se mogu naći. Tako je jedan oronuli stari ormar mjesto pronalaska nedavno nađenog Wildeovog pisma. Na trinaest stranica Wilde nudi poprilično zanimljive savjete budućim piscima. Pisano je kao odgovor na pitanje: kako biti uspješan pisac?

U pismu, koje je naslovljeno za potencijalnog pisca, stoji poziv na oprez. Wilde je savjetovao piscima da od svoje umjetnosti ne očekuju stalan izvor prihoda. “Najbolji književni rad ostvarili su oni kojima to nije bio jedini izvor prihoda,“ poručio je Wilde.

Svoj savjet Wilde nije slušao. Svoj je život u kasnim godinama 19. stoljeća posvetio književnosti i novinarstvu. Uz uređivanje časopisa The Woman’s World, svoje je eseje prodavao različitim novinama. Svoje je zbirke pjesama i eseja također prodavao i to magazinima i izdavačima. Njegov roman Slike Doriana Graya, doživio je ogromnu prodaju u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Za sve buduće pisce, jedna Wildeova mudra misao za kraj: „Ako se žrtvujete za svoju umjetnost, bit ćete nagrađeni, no ako tražite od umjetnosti da se žrtvuje za vas, slijedi vam gorko razočaranje.“

(Visited 191 times, 1 visits today)

Komentari