Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Kako izgledaju klubovi jutro nakon na fotografiji u Pločniku

23.11.2016. Magdalena RikanovićFoto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložba fotografija zanimljive tematike raznih autora otvorena je u klubu Pločnik, 10. studenog 2016. godine, a donijela je pregled klubova jutro nakon događanja. Uz izložbu su također održane tribine Osnivanje DJ udruge, ZAMP (Dj licence i autorska prava), Počeci zagrebačke DnB scene, razna predavanja i radionice.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Pločnik je klub u blizini Zapadnog kolodvora koji je u svoj prostor uklopio sve lijepo u zajednici te pokrenuo stvaranje jednog mjesta u kojem će se odvijati kulturni događaji raznih tema uz opuštenu atmosferu i zanimljivu glazbu koja se rijetko može čuti na drugim mjestima u gradu Zagrebu. Ljudi svih generacija hitaju u Pločnik zbog kreativne mašinerije dućana ploča i koncepta multimedijalnosti koju klub realizira.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Zanimljivost vezana uz temu izložbe je ta da ona donosi unutarnji pregled napuštenih prostora i generalno progovara o korisnosti takvih prostora u kontekstu stvaranja potencijala za daljnji razvoj kulture. U nekim scenarijima napušteni prostori dijele se na one skrivene, i one javne izložene sveopćem puku. Kritički gledano, fotografije su vrlo jednostavne i nemaju određenu estetiku osim estetike živih boja koje te prazne prostore čine punijima nego što oni to uistinu jesu. Njima se progovora o socijalizaciji društva i eksperimentiranju takvih prostora koji postaju neka živa ideja. Riječ je o oživljavanju prostora u kojima bi se, uvođenjem sadržaja, ljudima osigurao aktivan život i time stvorilo novu kulturnu, prije svega klupsku scenu. Kako su se mijenjale definicije i razmišljanje o prostoru, tako se mijenjao i odnos prema njemu. Bliski prostor scene u kojem se odvijao i odvija naš život, desetljećima je bio shvaćen samo kao preduvjet za trenutnu scenu u imaginarnom beskraju kulturacija. Imamo uvid u materiju kakvu poznajemo i kakva se kreira od trenutka do trenutka, i prostora koji čini fenomen prostorno-vremenske korelacije u ovom scenariju klupske scene.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Fotografije progovaraju o diskontinuitetu u prostoru koji u potpunosti odgovara diskontinuitetu napuštenog vremena. No, tu nastaje jedna situacija u kojoj najveći problem postaje naše poimanje iskoristivosti prostora klubova u kontinuumu prostorne strukture i potrage za voljom da se ideja realizira. Potreba za klupskim prostorom za koji ti treba dopuštenje grada ili privatne osobe, vrlo se često zanemaruje, stoga klubovi postaju DIY i manje-više nezavisni. Tada se interesi za prostore preslikavaju direktno jedni u druge te se radi o različitim količinama informacija zasnovanim na precizno utvrđenim kulturnim i umjetničkim vrijednostima. Po definiciji, javni prostor je područje ili mjesto koje je otvoreno i dostupno svim građanima bez obzira na spol, rasu, nacionalnu ili socio-ekonomsku pripadnost i dob. No, vrlo često praksa se pokaže drugačijom od službenih definicija. U tim klupskim prostorima očitava se tolerantnost, raznolikost, otvorenost, multikulturalnost nezavisne kulturne scene u pripadnosti suživota građana.

Foto: Magdalena Rikanoviž / Ziher.hr

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložba je službeno zatvorena, ali fotografije se još uvijek mogu razgledati u donjem dijelu kluba Pločnik na adresi Međimurska 21.

(Visited 452 times, 1 visits today)

Komentari