Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Kako osnovati privatni muzej?

07.11.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press

Foto: Press

Iako se brojni novi stilovi neprestano pojavljuju i zaokupljuju hrpu ljudi, uvijek je postojala (i još uvijek postoji) jedna skupina ljubitelja i sakupljača svega što je retro ili što barem izgleda kao da je retro. Ti se ljudi sa svojim retro hobijem nose na dva načina: ili svoju kuću/stan/sobu pretrpaju raznim retro stvarima ili je ukusno urede da sve izgleda kao da pripada nekim davnim vremenima. Ako ste i sami pasionirani retro ljubitelj, zasigurno vam je bar jednom, pri pogledu na vašu retro zbirku, na pamet pala misao kako će jednog dana to dospjeti u muzej. Možete čekati da vaši praprapraunuci otkriju vašu zbirku i otvore muzej ili se možete i sami upustiti u taj pothvat. Sve prave stvari iz prošlosti sa sobom nose neku priču, upravo ih to, uz njihovu ljepotu (koju možda ne prepoznaje baš svatko) čini iznimno vrijednima – a upravo takvim stvarima mjesto je u muzeju, gdje ih svi mogu vidjeti i diviti im se.

Sve bitno o pothvatu otvaranja privatnog muzeja možete saznati u ponedjeljak 10. studenog 2014. u 13 sati u prostorijama Muzejskog dokumentacijskog centra u Ilici 44. Tamo će se održati predavanje Kako osnovati privatni muzej? koje će voditi veliki zaljubljenik u etnologiju i sadašnji nasljednik privatnog muzeja i spomenika kulture Palčava šiša, mr.sc. Marko Smole.

Foto: Facebook.com/Muzejski-dokumentacijski-centar-MDC

Foto: Facebook.com/Muzejski-dokumentacijski-centar-MDC

Na vlastitom primjeru mr.sc. Smole će govoriti o iskustvu realizacije ovog jedinstvenog etno muzeja i stvaranju nove složene turističke ponude. Govorit će i o projektu obnove samog objekta koji je smješten u Gorskom kotaru, na granici Hrvatske i Slovenije. Njegov projekt je prerastao obiteljski posao te postao dobro polazište za buduća etnološka, folkloristička i povijesna istraživanja tog kraja. Na ovom predavanju moći ćete se upoznati s konceptom održivog turizma, koji uključuje stvaranje prepoznatljivog i atraktivnog turističkog proizvoda temeljenog na povijesnom, kulturnom i arhitektonskom nasljeđu lokalne sredine.

Foto: Press

Foto: Press

(Visited 865 times, 6 visits today)

Komentari