Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Kako smo u mjesec dana dobili 33 nova hrvatska romana?

02.12.2013. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/NaNo Croatia

Foto: facebook.com/NaNo Croatia

Oduvijek ste željeli napisati roman, a nikad niste imali dovoljno vremena? Tijekom prošlog mjeseca čak 460 sudionika iz Hrvatske odlučilo se na sudjelovanje u globalnom projektu Mjesec pisanja romana (National Novel Writing Month, poznat i kao NaNoWriMo), a njih 33 postali su i „pobjednici“ ovog događaja. Naime, pobjednik je svaki sudionik koji pređe broj od 50 000 riječi, bez obzira na to je li njegov roman doista dovršen ili nije. NaNoWriMo okuplja ljude svih zanimanja i godišta, pa tako najmlađa sudionica ima 14 godina, a najstariji oko 60 godina , a šaroliko društvo čine kemijski inžinjeri, knjižničari, povjesničari umjetnosti, informatičari i mnogi drugi.
NaNoWriMo nastao je 1999. godine u Kaliforniji, te je prve godine okupio oko 140 odvažnih ljubitelja pisane riječi. Ovogodišnje statistike na globalnoj razini još nisu poznate, ali su i prošlogodišnje brojke impresivne – NaNoWriMo privukao je lani 341 375 sudionika. Zanimljivo je i da su neki svjetski bestselleri, poput Noćnog cirkusa Erin Morgenstern ili Kao voda za slonove Sare Gruen, nastali upravo tijekom NaNoWriMo-a.

Iako takav primjer još nemamo u Hrvatskoj, ovogodišnja koordinatorica našeg projekta Dora Drinovac tvrdi kako ove godine postoji niz sudionika koji su prilično ambiciozni i žele objaviti svoj uradak. Dora, diplomirana ekonomistica, već drugu godinu sudjeluje u projektu te je i sama odlučila objaviti svoj roman nakon što ga završi, ali u inozemstvu. Njen ovogodišnji roman smješten je u fikcionaliziran svijet srednjovjekovne Engleske, te zna da će ga dovesti do kraja i vjeruje da može iskoristiti neke od pogodnosti NaNoWriMo-a, odnosno objaviti roman na internetu. Dora je i prošle godine postala pobjednica, odnosno napisala je 50 000 riječi, ali je roman kasnije napustila. Naposljetku, smatra kako su pobjednici svi koji se odvaže na ovakav projekt, jer je pisanje romana izuzetno zahtjevan posao.

Nezaobilazan dio NaNoWriMo-a su i službeni write-inovi, odnosno okupljanje sudionika i zajedničko pisanje. Booksa je i ove godine partner NaNoWriMo-a, te su upravo tamo organizirani i službeni write-inovi svake nedjelje, dok su se srijedom Wrimosi okupljali u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić. Iako najviše sudionika dolazi iz Zagreba, ovaj projekt nikako nije ekskluzivan za Zagreb – službeni write-inovi održavali su se i u Zadru, Splitu, Osijeku. Cilj tih okupljanja je druženje, a jedna od ovogodišnjih sudionica, Ira, biokemijski inženjer, objasnila je kako svatko radi na svom projektu, ali ako netko zapne u priči, drugi su uvijek spremni pomoći kroz brainstorming. Ira kaže da joj je NaNoWriMo bolji poticaj za pisanje, te u njemu sudjeluje već druge godine. Njen ovogodišnji projekt kaže da je počeo kao fantasy, a završiti – neće. Iako ove godine nije uspjela dovršiti roman, Ira već ima planove za sljedeću godinu – napravit će outline romana, osmisliti likove, odrediti žanr, osmisliti osnovni fabularni tok, te se nada da će dogodine projekt bolje napredovati. Iako joj je pisanje još uvijek hobi, vjeruje da će se kroz nekoliko godina tim hobijem početi baviti puno ozbiljnije.

Foto: facebook.com/NaNo Croatia

Foto: facebook.com/NaNo Croatia

Božo Androić, administrator baze podataka, prošle se godine uključio u NaNoWriMo te je uspio prošlogodišnji projekt dovesti do 50 000 romana, ali ne i dovršiti. Radi se o fantasy romanu koji se odvija u jednom alternativnom svemiru, a nedovršena je ostala sredina romana. Božo nam je objasnio kako je prvi dio romana najlakše napisati zbog početnog elana, a završetak je također jednostavan jer znaš kako doći do njega. Ove godine se odlučio da će više razraditi sam svijet u kojem se odvije radnja romana, te je i ove godine završio roman.

NaNoWriMo sjajna je prilika za sve one koji već godinama maštaju o svom romanu.  Mjesec dana može biti odskočna daska za nastavak vlastitog projekta, a zanimljivo je i da neki od najpoznatijih svjetskih romana, poput Velikog Gatsbyja F.S.Fitzgeralda, imaju oko 50 000 riječi. Sam projekt ne obvezuje vas da pišete o određenoj temi ili određenim stilom, već je svaka različitost dobrodošla. Osim toga,  činjenica da je u projektu pisanja romana u mjesec dana sudjelovalo čak 450 Hrvata daje nam malo nade u vrijeme poražavajućih studija o konzumaciji kulture u suvremenom hrvatskom društvu. Ako ste ove godine propustili NaNoWriMo, uključite se na hrvatski forum i dogodine skupite hrabrost za ovaj projekt, avanturu ili izazov, kako NaNoWriMo opisuju sami sudionici.

(Visited 199 times, 1 visits today)

Komentari