Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Katarina Velika – carica svih Rusa u Galeriji Klovićevi dvori

10.04.2018. Ziher.hrFoto: screenshot/press

Otvorenje izložbe o jednoj od najvećih vladarica svih vremena, ženi koja je stvarala povijest i utemeljila Ermitaž, očekuje nas u četvrtak, 12. travnja u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori. Okružena tajnama i legendama, složena osobnost carice Katarine II. Velike i činjenice iz njezina života ni danas nisu do kraja istražene.

Njezina snaga stoljećima budi divljenje, vječna je inspiracija i fascinacija. Neosporno je pak da je ta odlučna Njemica, jedna od najvećih vladarica svih vremena, izvanredna državnica te pronicljiva političarka i prosvjetiteljica, život posvetila dobrobiti ruskoga naroda. Svojemu je „posvojenom“ narodu i zemlji ta „najsjajnija zvijezda Sjevera“ ostavila nezapamćeno nasljedstvo. Svaki spomen Ermitaža i njegovih nevjerojatnih zbirka budi sjećanje na Katarinu Veliku. Na dvjema etažama Galerije Klovićevi dvori s više od 1000 izloženih predmeta, među kojima su neki prvi put napustili raskošne dvorane Ermitaža, posjetitelji će moći osjetiti dašak sjaja carske Rusije i njezina zlatnoga doba te ozračje najvećega svjetskog muzeja koji je stvorila upravo Katarina. Caričin muzej koji uključuje spomenike raznih civilizacija i epoha razvio se u kulturni univerzum, koji pod jednim krovom objedinjuje svu kulturu i umjetnost čovječanstva.

Pred posjetiteljima će se podastrijeti živopisne povijesne scene Katarinina stupanja na vlast, slikarstvo najznačajnijih europskih škola, bljesnut će jedinstveni dragocjeni nakit, zlatno i srebrno posuđe te desetci rezbarenih kameja – caričinih omiljenih predmeta i njezine najveće sakupljačke strasti. Upoznat će raskoš ruskoga dvora i njegovih običaja, odjeću, oružje i servise iz kojih se blagovalo na određene dane, a koji su redom izrađivani u domaćim tvornicama upravo Katarininim zalaganjem i poticanjem. Osim veličanstvenih carskih portreta i slikarstva europskih majstora, izložba obiluje skulpturom, grafikama i crtežima, dvorskim kostimima i uniformama, predmetima umjetničkoga obrta (staklo, keramika, porculan, srebro, zlato), medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima.

Izložba koja se održava u povodu 50. obljetnice prijateljstva gradova Sankt Peterburga i Zagreba rezultat je zajedničke suradnje Državnoga muzeja Ermitaž i Galerije Klovićevi dvori, a koncipirana je posebice za Galeriju Klovićevi dvori. Izložba je otvorena do 29. srpnja 2018. godine.

(Visited 107 times, 12 visits today)

Komentari