Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Kazališta Gavella objavilo premijerne naslove za sezonu 2017./18.

13.07.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.facebook.com/pg/GavellaHR

Gradsko dramsko kazalište Gavella iduće će sezone odigrati šest premijernih naslova, od čega pet na velikoj sceni i jedan na novopokrenutoj Sceni 121 u atriju kazališta. Sezonu će 22. rujna otvoriti “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja“, tekst suvremenog francuskog dramatičara Joëla Pommerata. “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” kroz niz scenskih minijatura provlači ogroman broj likova (prostitutka i svećenik, tajnica i njezin šef…) te u precizno ispisanim dijalozima progovara o nemogućnosti ljubavi.

Predstavu režira Paolo Magelli koji ovakve formom raspršene tekstove vješto zbija u melodramatičnu gorko-slatku glumačku igru. U predstavi će zaigrati Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nataša Janjić, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Lorenzo Banci, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Ljupčo Konstantinov, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, a asistentica redatelja Tamara Damjanović.

Posljednji ovogodišnji naslov bit će “Rikard III.” Williama Shakespearea. Priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom na Gavellinu scenu dolazi u novonaručenom prijevodi Andyja Jelčića i u viziji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog. Naslovnog antijunaka zavodljive inteligencije, ali nemoralnih postupaka utjelovit će Ozren Grabarić. U predstavi će zaigrati Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Nela Kocsis i Nikola Baće. Dramaturg je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, a autor glazbe Marjan Nećak. Premijera bi trebala biti 15. prosinca.

Foto: www.facebook.com/pg/GavellaHR

Godinu 2018. Gavella će otvoriti s dva suvremena hrvatska teksta. Mlada redateljica Tamara Damjanović i dramaturginja Nina Bajsić adaptirat će hvaljeni roman Damira Karakaša “Sjećanje šume“, priču o odrastanju u Lici s mrkim djedovima, brižnim bakama i slikovitom bestijariju životinjskog svijeta. U veljači će na Sceni 121 biti praizvedena drama “Stela, poplava” najizvođenijeg hrvatskog dramatičara mlađe generacije, Dine Pešuta. “Stela, poplava”, dramska elegija o kazalištu, usamljenosti i potrazi za identitetom, nagrađena je drugom nagradom “Marin Držić” za 2016. godinu. Pešut će režirati praizvedbu svoje drame.

U ožujku 2018. premijerno će zaigrati Kafkin “Proces” u režiji Renea Medvešeka, o birokratskom aparatu koji ljudskost i Josefu K., pojedincu stjeranom u kut. “Proces” danas zvuči i aktualnije nego u vrijeme nastanka. Sezonu će zatvoriti komedija “Slikari rudari” suvremenog britanskog dramatičara Leeja Halla, nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara iz 30-ih i 40-ih godina 20. stoljeća čiji su članovi bili rudari koji su počeli slikati kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva. “Slikari rudari” je duhovita drama koja postavlja pitanja o obrazovanju, umjetnosti i radničkoj klasi, a režirat će ga slovenski redatelj Samo M. Strelec.

(Visited 312 times, 1 visits today)

Komentari