Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Ulysses predstavilo 16. sezonu: Brijuni u Shakespeareovom duhu

18.05.2016. Tim HrvaćaninFoto: facebook.com/ulyssestheatre

Šesnaesta sezona Kazališta Ulysses ove će se godine održati od 15. srpnja do 28. kolovoza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu te sceni na Velikom Brijunu, a posvećena je 400. obljetnici smrti velikog Williama Shakespearea. Sezonu su 17. svibnja na konferenciji za medije u Novinarskom domu u Zagrebu predstavili Rade Šerbedžija, redateljica Lenka Udovički, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk, voditeljica njegova ureda Lina Njirić te preko videozida, kao posebni gošće, glumci Ralph Fiennes i Vanessa Redgrave.

Jedan od ključnih događaja sezone bit će gostovanje predstave “Richard III” britanskog kazališta Almeida, u režiji Ruperta Goolda te sa slavnim Ralphom Fiennesom u naslovnoj ulozi i oskarovkom Vanessom Redgrave u ulozi Margaret. Predstava će zaigrati u tvrđavi Minor na Malom Brijunu 11., 12. i 13. kolovoza. Fiennes je prošle godine posjetio Kazalište Ulysses te na Malom Brijunu pogledao Shakespeareova “Kralja Leara”. Vanessa Redgrave sudjeluje u projektima Kazališta Ulysses od njegovih početaka i kao njegova svjetska ambasadorica pridonosi važnosti promicanja kulturnih vrijednosti koje Ulysses svojim programom već šesnaest godina promovira.

“Kazalište Ulysses i ovog će ljeta ploviti punim jedrima. Neizmjerno sam sretan što će s nama biti toliki broj umjetnika iz različitih zemalja. Bit ćemo jedno od najzanimljivijih žarišta kazališnih događanja u Europi”, rekao je Šerbedžija koji će koncertom s gitaristom i skladateljem Miroslavom Tadićem otvoriti 16. sezonu kazališta Ulysses.

Foto: facebook.com/ulyssestheatre

Foto: facebook.com/ulyssestheatre

Pored gostovanja jednog poznatog britanskog kazališta, na početku sezone Ulysses će ugostiti operu Admira Shkurtaja i Alessadra Leograndea “Katër & Radës” talijanskog Teatra Koreja i Venecijanskog bijenala. Ona je inspirirana istinitim događajem iz 1997. – tragičnim stradanjem muškaraca, žena i djece koji su se na malenom brodu otisnuli s obale Albanije i krenuli prema Itaiji u potrazi za boljim životom. Narodno pozorište Subotica, Grad Teatar Budva, produkcijska kuća Testament filmS i Ulysses Teatar predstavit će operu Isidore Žebeljan “Dve glave i devojka”. Riječ je o djelu nastalom prema motivima indijske legende koja prati ljubavni trokut između dva muškarca i žene zbog koje dolazi do samoubojstva dvojice prijatelja.

Drugu godinu zaredom na Velikom Brijunu zaigrat će predstava “Pečat” mladog autora Borne Vujčića s Goranom Grgićem u jednoj od naslovnih uloga. Ozren Grabarić vraća se na Ulyssesovu scenu monooperom Moving Music Theatrea “Dnevnik jednog luđaka” N. Gogolja, a na istoj pozornici zaigrat će i autorski projekt glumaca Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića “U agoniji” Miroslava Krleže. Legendarni Zijah Sokolović odigrat će svoju kultnu monodramu “Glumac je… glumac je… glumac” koju je u zadnjih 37 godina na domaćim i svjetskim pozornicama izveo više od 1600 puta.

Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostovat će pred brijunskom publikom s predstavom “Tri zime” Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Kazalište Zvezdara dolazi iz Beograda s predstavom “Klaustrofobična komedija” Dušana Kovačevića u režiji Darka Bajića, a koja je izazvala veliki interes javnosti zbog povratka legendarnog Slavka Štimca na kazališne daske. Sezonu će koncertom zatvoriti Giorgio Surian i studenti  Muzičke akademije iz Zagreba.

[Antigona - 2000 godina kasnije]  Foto: www.theatrefestival-rijeka.hr

[Antigona – 2000 godina kasnije]
Foto: www.theatrefestival-rijeka.hr

Rade Šerbedžija šesnaestu će godinu zaredom odigrati naslovnu ulogu u Shakespeareovom “Kralju Learu”, kao i jednu od glavnih uloga u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije” u režiji Lenke Udovički. U prošlogodišnjoj produkciji kazališta Ulysses glume i Maja Izetbegović, Katarina Bistrović Darvaš, Dženana Džanić, Damir Urban te studenti Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Ovogodišnju premijeru kazališta Ulysses potpisuju Lenka Udovički, Nigel Osborne i Željka Udovičić Pleština pod naslovom “Shakespeare ljetne noći – varijacije”. Pored Ulyssesovog “Kralja Leara” i “Richarda III” Almeida teatra, ovogodišnji hommage Shakespeareu kompletirat ćemo predstavom “Shakespeare ljetne noći – varijacije”. Uz Katarinu Bistrović Darvaš i Živka Anočića, nosioci ovog projekta bit će mladi umjetnici, studenti Muzičke akademije u Zagrebu i studenti glume Sveučilišta u Rijeci. Oslanjajući se na sonete, odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika, kroz riječ, pokret i glazbu putovat ćemo kroz svijet Williama Shakespearea, ali Shakespearea kao našeg suvremenika”, zaključila je redateljica.

(Visited 2.424 times, 1 visits today)

Komentari