Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Kazuo Ishiguro dobio Nobelovu nagradu za književnost

05.10.2017. Ziher.hrFoto: Flickr.com
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Doznali smo ime ovogodišnjega laureata Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu. Švedska akademija danas je u Stockholmu objavila da je to Kazuo Ishiguro.

Obrazložila je svoju odluku time da je Ishiguro „romanima velike emocionalne snage razotkrio bezdan ispod našeg iluzornog osjećaja povezanosti sa svijetom“.

Ishiguro – dobitnik mnogih nagrada i priznanja

Kazuo Ishiguro, višestruko nagrađivani britanski prozaik, romanopisac, kratkopričaš i scenarist, rođen je 1954. u Nagasakiju u Japanu, a s obitelji je preselio u Englesku u dobi od 5 godina. Napisao je osam knjiga, četiri puta bio je nominiran za Nagradu Booker, koju je osvojio za svoj najpoznatiji roman Na kraju dana (The Remains of the day) 1989. godine.

Po njemu je snimljen i uspješan istoimeni film redatelja Jamesa Ivoryja s Anthonyjem Hopkinsom, Christopherom Reeveom i Emmom Thompson u naslovnim ulogama. Bio je nominiran za 8 Oscara. The Times je Ishigura uvrstio na 32. mjesto svoje liste 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. Časopis Time uvrstio je, pak, njegov roman Nikada me ne ostavljaj na listu 100 najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

Mogući nominirani pisci

Tako su i ove godine bez nagrade ostali vječni favoriti Milan Kundera, Philip Roth i Haruki Murakami. Uz njih, najbolje su u prognozama stajali Margaret Atwood i Ngugi Wa Thiong’o. Nagađa se da su među nominiranima bili i Claudio Magris, Salman Rushdie, Don DeLillo, Adonis, Yan Lianke, Amos Oz, David Grossmann, Ismail Kadaré i Michel Houellebecq.

Ali za njih više sreće dogodine. I tako ostaju u uglednom društvu nedobitnika kao što su primjerice Krleža, Proust, Joyce, Greene, Bulgakov i mnogi, mnogi drugi…

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari