Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Knjige

Kazuo Ishiguro dobio Nobelovu nagradu za književnost

05.10.2017. Ziher.hrFoto: Flickr.com

Doznali smo ime ovogodišnjega laureata Nobelove nagrade za književnost za 2017. godinu. Švedska akademija danas je u Stockholmu objavila da je to Kazuo Ishiguro.

Obrazložila je svoju odluku time da je Ishiguro „romanima velike emocionalne snage razotkrio bezdan ispod našeg iluzornog osjećaja povezanosti sa svijetom“.

Ishiguro – dobitnik mnogih nagrada i priznanja

Kazuo Ishiguro, višestruko nagrađivani britanski prozaik, romanopisac, kratkopričaš i scenarist, rođen je 1954. u Nagasakiju u Japanu, a s obitelji je preselio u Englesku u dobi od 5 godina. Napisao je osam knjiga, četiri puta bio je nominiran za Nagradu Booker, koju je osvojio za svoj najpoznatiji roman Na kraju dana (The Remains of the day) 1989. godine.

Po njemu je snimljen i uspješan istoimeni film redatelja Jamesa Ivoryja s Anthonyjem Hopkinsom, Christopherom Reeveom i Emmom Thompson u naslovnim ulogama. Bio je nominiran za 8 Oscara. The Times je Ishigura uvrstio na 32. mjesto svoje liste 50 najvećih britanskih pisaca od 1945. Časopis Time uvrstio je, pak, njegov roman Nikada me ne ostavljaj na listu 100 najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena.

Mogući nominirani pisci

Tako su i ove godine bez nagrade ostali vječni favoriti Milan Kundera, Philip Roth i Haruki Murakami. Uz njih, najbolje su u prognozama stajali Margaret Atwood i Ngugi Wa Thiong’o. Nagađa se da su među nominiranima bili i Claudio Magris, Salman Rushdie, Don DeLillo, Adonis, Yan Lianke, Amos Oz, David Grossmann, Ismail Kadaré i Michel Houellebecq.

Ali za njih više sreće dogodine. I tako ostaju u uglednom društvu nedobitnika kao što su primjerice Krleža, Proust, Joyce, Greene, Bulgakov i mnogi, mnogi drugi…

Komentari