Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Knjige

Izvještaj: Drugi rođendan književne grupe 90+ u Botaničaru

13.04.2017. Lucija ButkovićFoto: Niko Goga

U ponedjeljak, 10. travnja književna grupa 90+ održala je čitanje u Botaničaru. Iste večeri sedmeročlani kolektiv proslavio je drugi rođendan i potvrdio status trenutno najzanimljivije književne pojave mlađe generacije.

Članovi grupe Lana Bojanić, Ema Pavlović, Vigor Vukotić, Lara Mitraković, Jakob Filić, Josip Razum i Martin Majcenović tekstove su predstavili uz pratnju intrumenata, a koheziju grupe ostvarili su i podjelom uloga prilikom čitanja proze i ritmičnim zborskim čitanjem poezije. Plusovci su događaj popratili i knjižicom s otisnutim tekstovima.

Poeziju Lane Bojanić odlikuje, na trenutke polupropusna asocijativnost, na trenutke odlučnost poticaja da se spakira i krene, dođe na kraj svijeta, kao što autorica piše u pjesmi Come on baby. Sudeći prema Bojanićkinim pjesmama, taj kraj je podjednako materijalni i emotivni prostor, okidač za pisanje poezije različitih tonova, iako u jednoj od pjesama sugerira da joj najbolje ide ona ljubavna.

Ema Pavlović predstavila se pjesmama koje evociraju djetinjstvo i ljetne rituale. Pročišćena i nježna, Pavlovićkina poezija čitatelja odvlači na mjesta gdje se posvećeno analiziraju život i smrt. Sličan je i pjesnički interes Vigora Vukotića, iako nešto mračniji u izvedbi. Umjereno ironičan i krajnje odgovoran prema stihu, Vukotić najavljuje zalazak sunca u krivom smjeru i, konačno, njegovo gašenje.

Vedriji su tekstovi Lare Mitraković kojima autorica bilježi transformacije ljubavi i identiteta, a poigrava se i metričkim rješenjima. Posebno je zanimljiva akromatska posveta gradu, pjesma ravno.

Pjesnički duh Jakoba Filića suštinski je povezan s prirodom pa njegove impresije uvijek uključuju motive zemlje i neba. Pjesmom Glazba vješto uspostavlja analogiju između fizičkog i umjetničkog elementa – Iz prstiju puštam/Fine meke dlačice – produžene živce/Kojima prijanjam za gudalo.

Nakon pet pjesnika, treba predstaviti i prozaiste među plusovcima. Josip Razum opustio je publiku satiričnom Pričom o Nejebu, manjem bogu i noćnoj mori potentnih mladića, a inscenacija Kaktusa, kratke priče Martina Majcenovića dovela je do vrhunca večeri. Budući da sam upoznata s ranijim radovima ovih autora, pohvalit ću Razumovo umijeće poigravanja žanrovima, i Majcenovićevu lakoću fabuliranja i pitak jezik koji je brzo pronašao put do publike.

S obzirom na uspjelost književne večeri, preostaje jedino čestitati grupi 90+ i poželjeti još barem toliko godina i zanimljivih izdanja.

Komentari