Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Izvještaj: Drugi rođendan književne grupe 90+ u Botaničaru

13.04.2017. Lucija ButkovićFoto: Niko Goga

U ponedjeljak, 10. travnja književna grupa 90+ održala je čitanje u Botaničaru. Iste večeri sedmeročlani kolektiv proslavio je drugi rođendan i potvrdio status trenutno najzanimljivije književne pojave mlađe generacije.

Članovi grupe Lana Bojanić, Ema Pavlović, Vigor Vukotić, Lara Mitraković, Jakob Filić, Josip Razum i Martin Majcenović tekstove su predstavili uz pratnju intrumenata, a koheziju grupe ostvarili su i podjelom uloga prilikom čitanja proze i ritmičnim zborskim čitanjem poezije. Plusovci su događaj popratili i knjižicom s otisnutim tekstovima.

Poeziju Lane Bojanić odlikuje, na trenutke polupropusna asocijativnost, na trenutke odlučnost poticaja da se spakira i krene, dođe na kraj svijeta, kao što autorica piše u pjesmi Come on baby. Sudeći prema Bojanićkinim pjesmama, taj kraj je podjednako materijalni i emotivni prostor, okidač za pisanje poezije različitih tonova, iako u jednoj od pjesama sugerira da joj najbolje ide ona ljubavna.

Ema Pavlović predstavila se pjesmama koje evociraju djetinjstvo i ljetne rituale. Pročišćena i nježna, Pavlovićkina poezija čitatelja odvlači na mjesta gdje se posvećeno analiziraju život i smrt. Sličan je i pjesnički interes Vigora Vukotića, iako nešto mračniji u izvedbi. Umjereno ironičan i krajnje odgovoran prema stihu, Vukotić najavljuje zalazak sunca u krivom smjeru i, konačno, njegovo gašenje.

Vedriji su tekstovi Lare Mitraković kojima autorica bilježi transformacije ljubavi i identiteta, a poigrava se i metričkim rješenjima. Posebno je zanimljiva akromatska posveta gradu, pjesma ravno.

Pjesnički duh Jakoba Filića suštinski je povezan s prirodom pa njegove impresije uvijek uključuju motive zemlje i neba. Pjesmom Glazba vješto uspostavlja analogiju između fizičkog i umjetničkog elementa – Iz prstiju puštam/Fine meke dlačice – produžene živce/Kojima prijanjam za gudalo.

Nakon pet pjesnika, treba predstaviti i prozaiste među plusovcima. Josip Razum opustio je publiku satiričnom Pričom o Nejebu, manjem bogu i noćnoj mori potentnih mladića, a inscenacija Kaktusa, kratke priče Martina Majcenovića dovela je do vrhunca večeri. Budući da sam upoznata s ranijim radovima ovih autora, pohvalit ću Razumovo umijeće poigravanja žanrovima, i Majcenovićevu lakoću fabuliranja i pitak jezik koji je brzo pronašao put do publike.

S obzirom na uspjelost književne večeri, preostaje jedino čestitati grupi 90+ i poželjeti još barem toliko godina i zanimljivih izdanja.

(Visited 210 times, 1 visits today)

Komentari