Istaknuto
18.06.2017.

Ako tijekom ljeta ostanete u Zagrebu, ili ga pak namjeravate posjetiti, zasigurno se nećete dosađivati. Istražili smo koji vas sve koncerti, predstave, radionice i festivali očekuju u hrvatskoj metropoli narednih tjedana, a nudi se sve - od klasične glazbe do suvremene umjetnosti.

15.06.2017.

Vrijeme je da saznate sve važne informacije vezane uz ovogodišnji festival, od popisa stageova i rasporeda nastupa do prijevoza i dodatnih festivalskih sadržaja. Čak i ako ste redoviti posjetitelj INmusica, festival je ove godine uveo neke novitete.

Vizart

Kulturno informativni centar obilježava prvih pedeset godina

31.10.2016. Katarina ŠapinaFoto: Press

Kulturno informativni centar (KIC) ove godine obilježava svojih pet desetljeća postojanja i organiziranja bogatih programskih aktivnosti. U slavljeničkom tonu KIC posjetiteljima u petak, 4. studenog 2016. godine u 20 sati, otvara vrata Galerije na katu u Preradovićevoj 5, gdje će se moći razgledati izložba naziva Prvih pedeset godina KIC-a.

Foto: Press

Foto: Press

U KIC-u se čitao strani tisak i slušale su se najnovije ploče

Izložba se temelji na istraživanjima o povijesti zgrade u kojoj se KIC nalazi te na dokumentiranim materijalima kao dokazima djelovanja ustanove. Autor izložbe je Emil Matešić, za istraživanje građe povijesti zgrade bila je zadužena Sonja Leboš, dok je autorsko viđenje preuređenja KIC-a bilježio fotograf Marko Beslać. Cilj izložbe je ukazati na važnost same zgrade koja je svojom lokacijom važan element djelovanja KIC-a te kako je povijest, kroz društvena i politička zbivanja utjecala na oboje.

Posjetitelji će na izložbi imati priliku vidjeti instalaciju Onaj dan kada je kišilo, već spomenutog fotografa Marka Beslaća, a filmski i video materijali prikazat će doba kada je KIC bio jedino mjesto gdje se mogao pročitati strani tisak i čuti nova ploča The Rolling Stonesa, neposredno nakon izlaska iste.

O povijesti KIC-a

Kulturno informativni centar prvo se zvao Centar za kulturu i informacije, a osnovan je 1964. godine u Zagrebu. Kulturno informativni centar postaje tek 1984. godine, a bio je specifičan po tome što je predstavljao posebno mjesto na kulturnoj, društvenoj te političkoj sceni grada Zagreba.

Nedugo nakon što je Vjenceslav Richter projektirao KIC, 1969. godine, utemeljena je i kultna Galerija Forum na inicijativu Ede Murtića, čiji je interijer izrađen također po Richterovim nacrtima.

Nezaobilazan je svakako i Studio Galerije Forum, osnovan 1971. godine kao izložbeni prostor za mlade autore, koji je devedesetih godina 20. stoljeća postao Foto galerija u sklopu kafića KIC Klub, a kao takav je postojao sve do danas kada opet počinje djelovati kao isključivo galerijski prostor s novom koncepcijom i novim imenom- Galerija na katu. Svim navedenim aktivnostima težilo se da KIC bude točka sinergije i presjeka svih bitnih društvenih, kulturnih i umjetničkih zbivanja.

Foto: Press

Foto: Press

U 2016. godini otvara se novi ciklus postojanja. Gotovo u cijelosti preuređeni KIC otvara svoja vrata obnovljen i spreman za ostvarivanje vlastite vizije – da postane i ostane zbirna i referentna točka na “crti bojišnice” između popularne i visoke kulture koja povezuje i promiče raznolike stvaralačke tendencije i društvena kretanja.

Komentari