Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Kino Europa donosi četiri nagrađivana filma sa ženama u fokusu

11.03.2013. Rebeka Lesac
foto:facebook.com/klipmovie

foto:facebook.com/klipmovie

Bez obzira na to što je Dan žena već iza nas, kino Europa odlučilo je proslavu mnogih  postignuća pripadnica ljepšega spola održati i ovaj tjedan, točnije u četvrtak 14. ožujka kad na redovni repertoar stižu četiri filma koji slave ženu u glavnoj ulozi.

Dugometražni prvijenac srpske redateljice Maje Miloš pod naslov Klip na Međunardnom filmskom festivalu u Rotterdamu gdje je premijerno prikazan, osvojio je dvije nagrade i etiketu “filma o kojem se priča” zbog mnogih eksplicitnih scena seksa u kojima je sudjelovala i maloljetna Isidora Simijonović. Ako ste ga propustili na Zagreb film festivalu, evo vam nove prilike da se sjedinite s prikazom jedne tinejdžerke koju muče seksualni i društveni problemi.. S obzirom na kontroverznost, došlo je do uobičajene podjele mišljenja kod publike i kritike no definitivno mu nije falilo onog čega se mnogi pokušavaju domoći- medijske pažnje.

Aida Begić u svom drugom igranom filmu Djeca prenosi priču o sarajevskoj siročadi pogođenoj ratnim stradanjima te način na koji se ta generacija nosi sa svim izazovima s  kojima ih današnji svijet suočava. Film je prošle godine osvojio posebnu pohvalu žirija u programu Izvjesni pogled Festivala u Cannesu, gdje je premijerno prikazan.

Haifaa Al Mansour u svom debitantskom filmu  Vadžda, prvom igranom filmu snimljenom u Saudijskoj Arabiji, govori o  strogom i zatvorenom društvu Saudijske Arabije  a kroz njega će nas voditi istoimena, domišljata i buntovna glavna junakinja. Kada je prvi put prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, kritika ga je prozvala velikim otkrićem.

Ako vam treba dokaz da umjetnost i politika mogu biti međusobno povezane, trebali bi pogledati dokumentarni film Ai Weiwei: Never Sorry, redateljice Alison Klayman koja je imala neograničini pristup stvaralaštvu kineskog umjetnika Aija Weiweija i tako izbrisla uobičajene margine i nadahnula svjetsku publiku.

Uz ova četiri značajna filmska ostvarenja koja su vam osigurale priznate redateljice, novost je da ćete od četvrtka uz ove filmovime moći uživati i u novoj dvorani Müller koja će biti višenamjenski uređena a omogućit će vam da iz udobnijih stolaca i opuštajućeg ambijenta uživate u svojim filmskim odabirima dok na umu  imate mogućnost naručivanja iz cafea kina Europa.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Komentari