Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Kino Europa i više nego spremno za novu kino sezonu

12.09.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/thelobster
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon premijernog prikazivanja na zatvaranju Festivala svjetske književnosti, na redovnom programu od subote, 12. rujna nastavit će se prikazivati novo ostvarenje renomiranog njemačkog redatelja Andreasa Dresena, Dok smo sanjali. Radnja filma, uspoređivanog sa slavnim Trainspottingom, odvija se na periferiji Leipziga ubrzo nakon kolapsa Istočne Njemačke, a prati četvoricu mladića prisiljenih snalaziti se u turbulentnom vremenu ponovno ujedinjene države.

Od subote, 12. rujna na redovnom je programu i Ničije dijete Vuka Ršumovića – impresivna priča temeljena na istinitom događaju iz 1988., kada je u bosanskohercegovačkim planinama među vukovima pronađen divlji dječak. Ispričan iz perspektive djeteta koje se prvi put suočava s civilizacijom, film postavlja pitanja o osobnom i nacionalnom identitetu, kao i o univerzalnosti potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Ova srpsko-hrvatska koprodukcija (s Kinoramom kao hrvatskim koproducentom) oduševila je publiku i kritiku na Mostri, što su potvrdile i tri nagrade.

Novi film majstorice žanra “filma odrastanja”, francuske redateljice Céline Sciamma (Water Lilies, Tomboy), u kino Europa dolazi 17. rujna. Cure predstavljaju intiman i neklišeiziran portret mladih djevojki iz predgrađa Pariza, koje prolaze kroz kompleksan period krize identiteta. Kino distribuciju ovog filma prati i humanitarna akcija: Zagreb Film Festival kao distributer donirat će tri kune od svake prodane ulaznice akciji Korak u život, koja dodjeljuje studentske stipendije mladima bez roditeljske skrbi.

Početak kino distribucije 24. rujna s velikim iščekivanjem prati i višestruko nagrađivanog Zvizdana Dalibora Matanića, koji će se u kinu Europa pretpremijerno moći pogledati već u srijedu, 23. rujna. Deveti dugometražni Matanićev uradak prvi je hrvatski film u programu prestižnog Festivala u Cannesu nakon 34 godine, gdje je i osvojio nagradu žirija u programu ‘Izvjestan pogled’. Zvizdan je, između ostalih priznanja, nagrađen s čak šest Zlatnih arena, a nedavno je odabran za hrvatskog predstavnika u kandidaturi za nominaciju za Oscara. U četvrtak, 24. rujna jesenskom repertoaru pridružit će se i dokumentarni film Dolazimo u miru Huberta Saupera, poznatog po za Oscara nominiranom dokumentarcu Darwinova noćna mora iz 2004. Novi Sauperov film vraća nas u Afriku, točnije u najveću afričku kontinentalnu državu – Sudan. Između dvije nacije koje dijele isti teritorij javlja se stara patologija “civiliziranja”: patologija kolonijalizma, stalnih sukoba i ponavljajućih epizoda svetih (i krvavih) ratova za zemlju i resurse.

Posjetitelji će tijekom rujna imati priliku pogledati i četiri filma iz ciklusa ‘Rendez-vous au cinéma’, koji se u organizaciji manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra odvija do kraja mjeseca u dvadeset nezavisnih kino dvorana diljem Hrvatske. U Varšavskoj 3 u sklopu ovog ciklusa ugostit ćemo filmove Francuski ministar Bertranda Taverniera, Lijepi dani Marion Vernoux, Vikendi Anne Villaceque te Cherbourški kišobrani Jacquesa Demyja.

U još bogatiji filmski listopad uvest će nas pobjednik Berlinalea, Taxi iranskog redatelja Jafara Panahija i Moja majka Nannija Morettija, koji na program stižu 1. listopada. Listopad će, među ostalim ‘sočnim’ naslovima, donijeti i novo ostvarenje vodećeg grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa (Jastog) te dobitnika Zlatne palme – film Dheepan Jacquesa Audiarda.

(Visited 151 times, 1 visits today)

Komentari