Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Kino Europa izvadilo je crveni tepih za Ralpha Fiennsa

23.05.2014. Kristina Vrdoljak

Foto: snapshot

Gotovo neprimjetno danas je Zagrebom prošao jedan od ponajboljih glumaca današnjice- Ralph Fienns. Kino Europa povodom 20. Obljetnice filma Schindlerova lista ugostilo je u sklopu Jewish Film Festivala glumca kojeg generacija iz godine kada je on surađivao na stvaranju za kinematografiju bitnog ostvarenja zna pod likom Voldemorta te njegovog kolegu, Oskarom nagrađenog producenta Schindlerove liste Branka Lustiga.

Njih dvojica stvorili su prijateljsku intimnu atmosferu u punom kinu zainteresiranih ušiju i očiju. Aplauz se prolomio nakon svake treće rečenice. Govori su im bili puni zahvalnosti i pohvala, ali i mudrih savjeta i nade za mlađe naraštaje. Fienns se osvrnuo i na poplave u na istoku zemlje i regiji te na humanitarne akcije koje su nas zbližile sa susjednim zemljama te izjavio – „Često možemo putem televizije svjedočiti o situacijama koje ljudski rod dovodi do očaja, ali kada sam čuo ove stvari danas, kao kada sam vidio da na snimanju „Schindlerove liste“ zajedno sjede njemački i židovski glumci, SS-uniforme sa žrtvama, to su divne stvari.“ Zanimljiv rasplet druženja bilo je dopuštanje samoj publici da postavlja pitanja. U odgovorima nije bilo suzdržavanja, interes je bio uzajaman, cijenilo se svačije mišljenje. Fienns je progovorio o vlastitim glumačkim tehnikama te odnosu prema ulogama, ulaženju i izlaženju iz lika te važnosti same pripreme prije početka snimanja. Podijelili su i nekoliko anegdota sa snimanja te je bilo moguće u tom trenutku zamisliti atmosferu na snimanju i međuljudske odnose koji se postojali.

Na projekciju su bili pozvani i Liam Neeson te Steven Spielberg koji su bili spriječeni doći, ali su našli vremena i volje za dijeljenje svojih doživljanja i slanje poruke preko snimki. Tako je Spielberg u svojoj poruci rekao – „Kao jedan od preživjelih, Branko zna da je obrazovanje ključno. Posvetio je svoj život i slobodu tome da učini sve u njegovoj moći kako bi ova i buduće generacije bile svjesne dubokih posljedica diskriminacije i mržnje. To mora početi s mladima, i siguran sam da bih se smiješio, da sam sada tamo s vama, zbog svih mladih lica u publici“ i tim riječima zapečatio kraj jednog ugodnog druženja.

Komentari