Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Kino Europa: Pet najboljih za kraj godine!

15.12.2013. Nikola ŠimićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook/ Only Lovers Left Alive

Foto: Facebook/ Only Lovers Left Alive

Kraj kalendarske godine u Europu kao darove donosi neke od najboljih filmova godine. Od najnovijeg filma Woodyja Allena do dobitnika Zlatne palme, ovaj prosinac u Kinu Europi neće vas razočarati. Prosinac nam regularno donosi najbolje filmove godine na izmaku budući da ih distributeri čuvaju za “oskarovsku utrku”. Zapravo je i pravilo da što kasnije pustite film u kina, veće su šanse da će vaš film i primiti koju nominaciju za važnu nagradu. Iskustvo je izgleda pokazalo da hollywoodski moćnici imaju kratko pamćenje.

Međutim, prvi među filmovima koje ćete moći pogledati u kinu Europa, unatoč tomu što je u kina stigao ljetos (što je u utrci za važne nagrade praktički prije dvije godine), još uvijek visoko kotira za Oscare. Radi se o najnovijem uratku hollwoodske legende Woodyja Allena, Jasmine French, preradi poznate drame Tennesseeeja Williamsa – Tramvaj zvan čežnja. Naslovnu ulogu žene iz visokog društva koja se suočava s raspadom svog braka, tumači briljantna Cate Blanchett koja slovi za favoritkinju na nadolazećoj dodjeli Oscara. Prilog tome je  i činjenica da je prije samo dva dana pokupila nominaciju za Zlatni globus, kao i njena kolegica Sally Hawkins koja igra ulogu njene sestre.

Biografski film o slavnoj njemačkoj političkoj teoretičarki Hanni Arendt donosi uzbudljivo razdoblje iz njenog života, dane suđenja nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu, kada je i stvorila svoj poznati koncept o banalnosti zla.

Francuski romantični film o ljubavi između dvije mlade djevojke, Adelin život, oduševio je filmske kritičare i slovio je kao glavni favorit za Oscara za strani film, ali se nažalost u toj kategoriji zbog određenih zavrzlama neće naći sve do sljedeće dodjele. Međutim, to ne znači da ga u međuvremenu ne možete pogledati i saznati zašto je „plava najtoplija boja“.

Visoka modna napetost drugo je dugometražno redateljsko ostvarenje Filipa Šovagovića.  Pero, načelnik otočnog mjestašca Bura, jedini je član obitelji koji, više-manje, nema problema s komunikacijom. Obuzet je političkom misijom da njegovo selo dobije status mjesta i istovremeno rastrgan između problematične braće Čobija i Bubija, bolesne majke, ljubavnih jada te obećavajućeg dolaska slavnog talijanskog kreatora. Riječ je o svojevrsnoj komediji katastrofe o životima mještana imagiranog hrvatskog otoka i nastojanjima načelnika da od maloga sela mjesto dobije status grada.

I eto, da još jedna godina ne prođe bez bar jednog vampirskog filma na vašem repertoaru, pobrinuo se redatelj Jim Jarmusch. Iako je Sumrak saga završila to ne znači da ne možete pogledati ovaj film koji govori o vampirskoj rock zvijezdi Adamu, njegovoj vampirskoj partnerici Evi i Evinoj sestri Avi, čije će naglo pojavljivanje nakon punih 87 godina omesti ovaj idiličan partnerski odnos. U ulozi Eve je Tilda Awinton, Avu glumi Mia Wasikowska, dok je Tomu Hiddlestonu pripala uloga Adama.

 

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari