Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Film

Kino Europa slavi 90. rođendan: Besplatne projekcije, nagradna igra i još mnogo toga

02.04.2015. Marija Vukšić
Foto: Press

Foto: Press

U srijedu, 8. travnja kino Europa obilježava 90 godina od svojeg otvaranja. Na taj su datum 1925. godine otvorena vrata kina u Varšavskoj 3 , a na svečanom otvaranju prikazani su film Nibelunzi (1924) Fritza Langa i domaći film Dalmacija, zemlja sunca, a kino je u idućih 90 godina izgradilo i zadržalo ulogu kultnog mjesta posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije. Ovaj veliki okrugli rođendan obilježit će se uz filmove, a proslava rođendana počinje već u srijedu u prijepodnevnim satima s prvom u nizu cjelodnevnih besplatnih projekcija u obje dvorane.

U 18 sati u velikoj dvorani bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film 90 godina kina Europa u režiji Ivana Sikavice, filmski zapis o postojanju i povijesti najstarijeg zagrebačkog kina, a nakon toga, s početkom u 20 sati, posjetitelje očekuje i projekcija kultnog talijanskog filma Cinema Paradiso Giuseppea Tornatorea iz 1988. Nakon više od 20 godina, na velikom će platnu zagrebačka publika imati priliku vidjeti ovo dirljivo ostvarenje o fascinaciji medijem filma i magičnoj privlačnosti kino projekcija. Cinema Paradiso nagrađen je i Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film. Soundtrack filma potpisuje slavni maestro Ennio Morricone, koji će u zagrebačkoj Areni održati koncert tri dana poslije, 11. travnja.

Foto: facebook.com/Kino-EUROPA

Foto: facebook.com/Kino-EUROPA

U dvorani Müller prikazat će se izbor od 6 filmova koje je kino prošle i ove sezone prikazivalo na redovnom programu: Hannah Arendt (2012) o životu poznate filozofkinje i teoretičarke koja je pisala za New Yorker, Prošlost (2013) o iračaninu Ahmadu koji nakon razvoda odlazi u Pariz, Alabama Monroe (2012), Turist (2014), švedski nagrađivani film o obitelji koja ostaje zarobljena u Alpama zbog lavine i O konjima i ljudima (2013) za koji ziherovu recenziju možete pročitati na linku

Sve su projekcije 8. travnja besplatne, a posjetitelji će svoje besplatne ulaznice trebati preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma 90 godina kina za koji preuzimanje ulaznica nije potrebno. Broj ulaznica za projekcije je ograničen kapacitetima dvorana tako da će se moći preuzimati do isteka zaliha.

Također, svi posjetitelji koji preuzmu ulaznice za film Cinema paradiso sudjelovat će u nagradnoj igri; pet najsretnijih osvojit će ulaznicu za zagrebački koncert Ennija Morriconea. Svi posjetitelji kina Europa toga dana moći će uživati i 50 % nižim cijenama caffe bara, a od 18 do 23 sata odabranu glazbu puštat će Višeslav Laboš. Obilježavanje 90. rođendana kina financijski su podržali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar. Tko želi znati više o povijesti kina, može se informirati na linku.

Komentari