Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Film

Kino kustosica Nina Violić bira “Ljubavna strujanja”

20.02.2018. Ziher.hrFoto: press Art-Kino Croatia / "Ljubavna strujanja"

Kino kustosica Art-kina u ožujku poznata je hrvatska glumica Nina Violić, koja je odabrala film Johna CassavetesaLjubavna strujanja“, na programu u četvrtak, 22. veljače u 19 sati. Kustosica će objasniti zašto je odabrala upravo ovaj film i po čemu je on poseban. Film je na programu 22. veljače u 19 sati, a sam uvod u film dat će kustosica, poznata hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica i redateljica poznata po svojim ulogama u filmovima “Fine mrtve djevojke”, “Blagajnica želi ići na more, “Neke druge priče” itd.

„Ljubavna strujanja“ posljednji je film kojeg je napisao i u kojem glavnu ulogu tumači John Cassavetes, američki filmaš koji se afirmirao u svijetu kao potpuni autor – u većini je filmova on bio scenarist, redatelj i glavni glumac, a glumu je smatrao tek sredstvom za život i za omogućavanje nezavisnoga umjetničkog rada. Sve je počelo trideset godina prije „Ljubavnih strujanja“ kad se autor proslavio 16 milimetarskim filmom „Sjene“, temeljnim djelom američke nezavisne produkcije tog doba.

„Ljubavna strujanja“ svojim pristupom u potpunosti odgovaraju smjernicama koje je Cassavetes postavio na početku svoje karijere. Imajući na umu da je Cassavetes bio teško bolestan u vrijeme nastanka filma, utjecaji njegovog osobnog života mogu se vidjeti u njegovom stvaralaštvu – ovo je film samosvjesnog čovjeka koji se oprašta od svijeta, film koji služi kao pogled na prošlost umjetnika koji je svoj život proveo okružen porocima iz kojih ga izvlačila jedino ljubav.

Stoga nije čudno što ulogu sestre glavnog lika tumači Cassavetesova supruga Gena Rowlands. Njihov odnos u filmu zapravo je vrtlog žestokih i nestabilnih emocija koje ipak, u stilu ovog redatelja, teku jednim mirnim i stalnim, no teškim tokom. Jedan od najsubjektivnijih filmova ikada snimljenih, u njemu se daje pregled jedne karijere i jednog života; gledajući film i sami gledatelji upadaju u Cassavetesov emocionalni vrtlog.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati, ili ih kupiti online putem platforme ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove filmskog kluba.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Komentari