Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Knjige

Klasična književnost u street art izdanju

18.03.2014. Lorena Ouahchia
Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

U svakom  manjem ili većem  gradu na svijetu može se naići na grafite. ‘Ukrašavaju’ pročelja zgrada, ograde, željezničke tunele i autobusne stanice. Većini oni predstavljaju oblik nakaradne umjetnosti, no nerijetko se ne zamjećuje njihovo dublje značenje. Ne može se svaka škrabotina na zgradi nazvati grafitom jer su mnogi takvi oblici krajnje neukusni i uvredljivi. Ovdje je govor o promišljenom načinu izražavanja s ciljem prenošenja nekog dubljeg značenja. Tako su svoje mjesto u street art izdanju pronašla i neka književna djela.

Svi smo barem jednom, a i više puta, zalijepili slavni citat nekog autora na svoj Facebook zid. Ovi su street artisti otišli korak dalje. Svoje su citate ‘zalijepili’ na stvarne zidove, zgrade pa i pločnike. Isprejani su se našli William Shakepeare, T.S.Elliot, George Orwell, Edgar Allan Poe i brojni drugi. Za vas smo izdvojili najzanimljivije primjerke.

William Shakespeare- MacBeth

Foto: flickr.com/photos/lausdeo

Foto: flickr.com/photos/lausdeo

 

William Blake- The marriage of Heaven and Hell

Foto: flickr.com

Foto: flickr.com

 

George Orwell- Animal Farm i 1984.

Foto: windshoes.khan.krvisualdisobedience.com

Foto: windshoes.khan.kr; visualdisobedience.com

Zanimljivo je vidjeti koliko neko književno djelo utječe na nekoga. Dok se profesionalci brinu za širenje kulture čitanja preko raznih fizičkih objekata, mi i dalje možemo isto činiti na svojim virtualnim zidovima. Slobodno izrazite što vam je danas na umu.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari