Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Glazba

Klubovodič: Svibanjske pripreme za festivalsku sezonu

02.05.2016. Glazbena redakcija
Vrijeme čitanja: 9 minute

‘Di ćemo van?’ Tri riječi koje se zapitate barem jednom mjesečno, tri riječi koje su u stanju raskidati prijateljstva, a njihove možebitne posljedice dovoljno su snažne da vas možda spoje s vašom srodnom dušom. Ove tri riječi pojačane upitnikom nakon našeg Klubovodiča više nikada nećete morati izgovoriti. Dobro razmislite kamo ćete se uputiti određeni dan jer koncertna i klupska ponuda vrvi događanjima!

Nakon prenatrpanog travnja, koncertna i klupska ponuda ne jenjava; možda je i bogatija nego ona u četvrtom mjesecu. Sve ovo govori da još jedan mjesec nećemo imati mira… Ali, šta će nam mir?! Pa uskoro su festivali, a za njih se mora dobro pripremiti; kako fizički, tako i psihički. U nastavku pogledajte gdje možete odraditi najbolje pripreme za festivalsku sezonu u tri najveća hrvatska grada i ne zaboravite – dobre pripreme preduvjet su za dobru sezonu!

ZAGREB

Foto: palmerslodge.com.hr/around-zagreb-sally-coombs

Foto: palmerslodge.com.hr/around-zagreb-sally-coombs

Tvornica Kulture

Voland Le Mat oduševio nas je na Medijskom inventaru muzičkih originala (MIMO), a vraća se već 5. svibnja u Mali pogon Tvornice Kulture gdje će nas svojom poznatom spontanošću i nepretencioznošću još jednom otpjevati svoju poeziju. Na ovom koncertu pridružit će mu se i Mixed Up Mary koji su ovaj tjedan gostovali u ziherovom glazbenom loncu. Već sljedeći dan selimo se u Veliki pogon gdje nas čeka bend koji ne treba posebno predstavljati – Calexico. Prvu subotu mjeseca svibnja rezervirali su Ljetno Kino nakon čega slijedi kratka pauza do 10. svibnja. U spomenuti utorak na repertoaru je preformans Dream Of Life koji će nam pokušati predočiti život velike glazbenice Patti Smith. Drugi vikend nema predaha. Počinje se u četvrtak i svira se do nedjelje. Drugi četvrtak svibnja (12.5.) navratite na malo domaćeg industriala uz Tešku Industriju, u petak se pogamo na Šanku. Bendu jasno, ne šanku šanku. To bi bilo nepraktično. Uglavnom, 14.5. Punčke promoviraju aktualni album “Ništa Nije Kako Se Čini“, a u nedjelju vas čeka užasno teška odluka – Laura Stevenson u Tvornici ili Drvored Čudnoređe u Muzeju suvremene umjetnosti na MIMO. Zadnji koncert u svibnju u Tvornici Kulture za sada je The Ultimate Collection Live koji okuplja najveće zvijezde regije poput Opće Opasnosti, Yu Grupe Nene Belana u jedan bend. Jedanaest datuma za sada ostaje za popuniti, a čisto sumnjamo da će oni ostati prazni, već kada se koji koncert organizira, ako neće nigdje pisati, pisat će ovdje.

Klub.

Klub. je nešto tajnovit ovaj mjesec tako da za sada ima zakazanu tek šačicu evenata. No Klub., kao Klub. Oni svoj program znaju popuniti. Evo što nam je najavljeno za sada. 6.5. koncert legendarnog Jacka Obliviona koji nam se nakon dvije godine konačno vraća u grad. I kunem se, ako još jednom vidim najavu kako je on nagovorio Jacka Whitea da snimi album s White Stripesima i kako je poznata Whiteova crvena gitara zapravo Oblivionova, ubit ću se. Sljedeći dan, u subotu, na redu je Bey-Z, a onda lagana pauza do idućeg petka. 13.5. zagrebački duo Yellow Buzz vraća se u Klub. nakon nešto više od mjesec dana predstaviti svoj album prvijenac. U ovome će im se pridružiti Peglica Komandosi. Rock protiv petka trinaestog. 18.5., na obljetnicu smrti kultnog pjevača Joy Divisiona Iana Curtisa, Klub. organizira In Memoriam na kojem će nastupati Interzone, bend koji je ime preuzeo od jedne pjesme Britanaca, a ovom prilikom svirat će isključivo Joy Division. To je za sada to od kluba u Hatzovoj, a svi događaji koji će se objaviti jako brzo nalaze se tu.

Klub Močvara

Započnimo ovaj odlomak s jednom velikom zahvalom. Želimo zahvaliti klubu Močvara za njihov rad kroz ovih sedamnaest godina i na svim događajima, predstavama, performansima i bendovima koje je ugostio ovaj klub, a koje su nam kroz tolike silne godine donosile toliko radosti. Klub Močvara jedan je od važnijih klubova u gradu Zagrebu i jedan od rijetkih koji je, kada je naša država tek učila hodati, počeo graditi scenu. Ako nismo baš svi izašli iz Močvarine kabanice, neminovno je da joj puno toga dugujemo – mi kao mladi, mi kao ljubitelji kulture, mi kao Zagreb. Zato tone ‘hvala’ bacamo na savski nasip i želimo još puno godina uspješnog rada. Sretan sedamnaesti rođendan! Tko zna gdje bi Ziher danas bio i bi  liuopće postojao da nije bilo upravo vas, entuzijasta s nasipa.

No rođendan se u Močvari ne slavi jedan dan; on se slavi čitav tjedan počevši 29. travnja, a traje skroz do 8. svibnja. Znači, i više od tjedan dana. Prvog dana rođendanske proslave poslušajte srpski Triko, švedski Comminor Diskodeliju koja je nedavno izbacila novi album. Drugi dan rođendanske fešte i ujedno zadnjeg dana travnja u Močvari vas čekaju još jedni Skandinavci – The Thing. Prvi maj nije dan za odmor, već dan za nastavak slavlja, a slavimo uz #Pogonizaciju. Drugi dan svibnja dolaze nam The Underground Youth. 3.5. održava se filmska večer u Močvari pod nazivom Svaki Dan Je Prvi Maj. Sljedeći dan cijeli jedan kontinent se seli na savski nasip na eventu naziva Afrika u Močvari gdje gledamo Kaira Kela DJa Emira. Petog svibnja na rasporedu je Začarana Močvara koja ovaj put dovodi U Pol’ 9 Kod Saba, Zvonku Obajdin Radost. 6.5. Hrvatska Funk Delegacija dovodi The Mighty Mocambos, a sljedeći dan dođite na Trnjaske krijesove i Antifa NightOve godine sviraju Debeli Predsjednik, Loš Primjer, Namet, Nob, a kasnije pušta DJ Vlaja The Baja. Slavljenički tjedan zatvara se piknikom na kojem nastupaju Žen, Sleepyheads, ESC Life, Modern Delusion Vibrica, a bit će tu i popratnog sadržaja poput radionica i tribina.

Što se tiče ostatka petog mjeseca, već 11. nas očekuje Regionalno Finale 20. HGF Demo Festivala gdje će se boriti svi redom Zagrepčani Fit The Quota, Rizična Skupina, Stampedo, Broken Ideas, Roppongi Red Neon Hornet. Sljedeći dan je isto koncert i to Bjelovarčana Them Moose Rush. 13. 5. počinje Valhalla Metal Festival koji će predstaviti domaće i inozemne snage poput Booze Control, Cold Snap, Flesh, Frozen Forest, Inverted PussyFix, Liv, Mortal Strike, Usud, Tulsadoom Narednik Lobanja i Vod Smrti. 18. svibnja  pripremite se za malo hardcorea jer nam u Močvaru stižu velikani žanra Fall Of Minerva zajedno s podrškom Younever i ovom ekipom УЛЫБАЙСЯ ВЕТРУ. Ne znam kakva se to romansa događa na relaciji Močvara – Skandinavija, ali 19.5. opet neki Skandinavci. Ovoga puta dolaze dva švedska benda – The Bootcut The Ohnos direktno iz Malmoa. Dan poslije čeka nas pomalo zaboravljeni u petom mjesecu, DJ David Hasselhoff na još jednom Dirty Dancingu, zatim se dvadeset i prvog šoramo uz Prve Hrvatske Kečere, 28.5. dočekujemo Death Index. Za sve ostale informacije i događaje koji će tek biti najavljeni tu vam je Močvarina stranica.

Vintage Industrial Bar

Vintage sa svibanjskim programom počinje u utorak 3.5. kad se održava finale natjecanja Zasviraj sa Žujom. Već sutradan očekuje nas odličan koncert uz Egypt Abroad Experiment. Petog svibnja, kao i dan prije, u sklopu Massive Infection Festival Daya sviraju Elder Carousel. Nakon toga kreću tribute bendovi tako da nas sljedeća dva dana očekuju Depeche Mode Tribute (6.5.) nakon kojega slijedi David Bowie Tribute (7.5. ). I onda konačno predah u Vintegeu, ali ne veliki jer program se nastavlja već 11. svibnja na još jednom tributeu. Svira Stereo Deficit, bend koji obrađuje britanske Arctic Monkeyse, a njih će podržati MjuziklDJ Kneža. Dan poslije – Sassja, a protiv petka trinaestog borit će se Prodigy Tribute. Drugu subotu petog mjeseca (14.5.) zvukom će obojati još jednom tribute. Ovog puta posvećen Roryju Gallagheru. Mala pauza pa nastavak. Dvadesetog petog veselimo se Abba Tributeu, dok nas sljedeći dan čeka Rockabilly Showdown koji vjerujemo da će zadovoljiti sve pristalice ovoga zvuka. Od utorka 24. svibnja do subote 28. nema pauze. 24. John Garcia, 25. One Piece Puzzle u sklopu Good Vibrationsa, 26. opet sviramo sa Žujom, 27. posvećujemo Black Sabbathu, 28. legendarnim Doorsima. 

KSET

Početkom mjeseca, točnije 2.5. zagrijavamo se za Indirekt festival i to na psihodeličnijoj večeri uz Ivanu Picek, The Cyclist Conspiracy DJ Nemanju te vizualni dio za koji su zaduženi Dino Santaleza i Josip Tirić. Sljedeći dan održava se Veslački party. Kroz Friško nova je KSETova slušaona na kojoj se puštaju samo najnovija izdanja. Ovaj put možete doći na pivu i poslušati nova izdanja domaćih i stranih autora ako iste već niste stigli poslušati. Između ostaloga to su nova izdanja PJ Harvey, Iggy Popa ili domaćeg M.O.R.T. – a, a njih slušamo 4. svibnja. 5.5. sprema se novi Zavod za eksperimentalni zvuk koji ovog puta dovodi Borni In Flamez iz Berilina i domaću Ivna Ji. 6. svibnja prvi je KSET Caffe, a dan nakon drugi po redu Beer PongVeselimo se i ImprovNightu: Cards Against Humanity Edition 9.5., a već dvanaestog maja Kozmodrum konačno predstavlja album “Na Tragu Satelita”. 17. svibnja igramo PES, a nakon nepunih godinu dana u KSET nam se vraća voljeni LakaKoncert susjeda iz Slovenije Clockwork Psycho s podrškom Gužve U Bajtu Mojo Men From Marsa je 26.5., 28. Frenkie predstavlja album “Reexperience”. Sve programe koje će KSET naknadno najaviti pratite ovdje.

Vinyl

Vinyl nas u petom mjesecu zabavlja kroz tri programa – #tkototamosvira, #vinylweekend #tup.

#tkototamosvira (srijedom i četvrtkom)

 • 4.5. : BiK3
 • 5.5. : One Dread
 • 11.5.: Kaira Kela
 • 12.5. : Jewsers
 • 18.5. : Jastuk
 • 19.5. : A.J. Jazz Trio
 • 25.5. : Mažuran & Mićetić Trio
 • 26.5. : Cool Shakes

#vinylweekend (petkom i subotom od 22 d0 04h)

 • DJ tabu (keeper of the groove)
 • DJ D-Gree
 • DJ hrwoE
 • DJ dBart
 • DJ Bronco Boobalooga
 • DJ GoGo

#tup – Tekstopisci u poeziji (svakog zadnjeg utorka u mjesecu u 18h)

Kulturno-glazbena tribina koju je pokrenula Mirela Priselac Remi uz pomoć Hrvatskog društva skladatelja i stručne službe HDS ZAMP, a koja jednom mjesečno ugošćuje eminentne tekstopisce u zagrebačkom Vinlyu. Poanta ove kulturne večeri jest prikazati istaknute hrvatske tekstopisce kroz prizmu poezije i naglasiti važnost stiha unutar jedne glazbene slike. U prošlim izdanjima “TUP!-a” gostovali su Mile Kekin i Darko Rundek, a mogli smo svjedočiti kako pjesma Hladnog Piva “Soundtrack za život” zvuči u šansonjerskom izdanju te Rundekova ‘Sanjala si da si sretna’ u pomalo punk verziji.

Gost tribine koja će se održati 31. svibnja biti će – Gibonni.

Sax!

Program u Saxu počinje 5. svibnja s tri nastupa grupe Silente za redom, točnije 5., 6.7.5. Nakon toga slijedi ženski zbor studentica sa zagrebačkog FER-a. Zbor Rezonanca pjeva nam 10. svibnja. Odmah idući dan svira nam Sonja Alo Alo, dok je 12.5. prvi ovomjesečni Kreativni glazbeni kolektiv Phaneronom, Sliryc 33 Deaf Band Dlan. Poznati Saxov program #Cooganje uz Živu Legendu prvi put je na rasporedu 13.5., a drugi 20.5., dok treći 27. svibnja. Koncert grupe Libar 14.5., koncert učenika GU Elly Bašić 18.5., a drugi Kreativni glazbeni kolektiv 19. svibnja uz Dementronomes Spleen G. 43. #Cooganje s Whatta band održava se 20.5. dok Postolar Tripper predstavlja album “Kamo Sutra” dvadeset i prvog maja. Sve informacije vezane uz koncerte i događaje u Saxu tijekom petog mjeseca saznajte na njihovoj internetskoj stranici.

Sirup

Foto: facebook.com/clubsirup

Foto: facebook.com/clubsirup

Ostali događaji

Osim ovoga 15. svibnja održava se još jedan MIMO koji spomenute nedjelje u dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu dovodi Drvored Čudnoređe. Događaj organizira Udruga Vibra u suradnji s HRTom, a program počinje od 20 sati. Ulaz je besplatan, a kako biste pomogli bendovima preporuča se donacija od skromnih 20 kuna.

Uz MIMO tu je i Akustika koja se brine da rock knjižara Rockmark u Berislavićevoj kao i riječki Tunel ne provedu peti mjesec u tišini. Ovo je što nam spremaju u maju.

10.5. Side Project / Rockmark

17.5. Xana & Kyoko /  Tunel

24.5. Matt Shaft / Rockmark

31.5. The Sillycons / Tunel

RIJEKA
Foto: en.wikipedia.org/wiki/Rijeka

Foto: en.wikipedia.org/wiki/Rijeka

Crkva

Najbogobojazniji klub u državi, a vjerojatno i šire, spremio je zanimljiv program u petom mjesecu. 6. svibnja idemo na Sound Revival, događaj koji – “… za cilj ima potpunu interakciju između DJ-a, publike, ambijenta i plesa. Krajnji cilj je svojevrsno oživljenje onog zvuka kojem svi zajedno težimo kroz emocije, dojmove, ples i jednostavnu statistiku.” Dan iza toga čeka nas Slurp! festival Launch party koij predstavlja mlađe i starije pulske DJ-eve. Prve subote mjeseca vrtit će nam Bebetto, XXL, Rich, Poco Loco Isan Hets. Petka trinaestog se nećemo plašiti jer u Crkvi se sprema Balkan S Onoga Svijeta, drugim riječima, ex-yu slušaona uz koju ćemo zlobni dan isplesati i pretvoriti u subotu. A ta subota pretvara se u događaj koji se zove Balance s pregršt DJ-eva od koji su neki Lemon, Lion, Life4Funk, Mark Ash Krekman. Od evenata u Crkvi zakazano je za sada ovo, a za ostale obavijest ovdje vam je web stranica.

SPLIT

Foto: isaussm.com

Foto: isaussm.com

Klub Kocka

04.05. ORIGAMI TEČAJ (KUM-AKTIVIST)
Nastavak prvog besplatnog origami tečaja u Splitu.

05.05. OTVARANJE IZLOŽBE (QUEER ANARCHIVE): INES KOTARAC – MYSELF – 20h
Galerija Praktika

ELECTRIC GRIMOIRE: DEFECT
Promocija videa Electric Grimoire, audio/video predstavljanje novog materijala mlade splitske producentice.

06.05. Odličan Rock Koncert: MAGUL, MIND ZOO & DEAD BUBBLE THING (KUM-STUDIO ¾)

Udruga Studio ¾ i Kocka donose vam još jednu  malo drugačiju rock večer. Ovog puta imate priliku poslušati 3 mlada benda čiji stilovi variraju od progressive rocka do metala i grungea. Sva tri benda već su se predstavila splitskoj publici kroz nastupe na ST-artu, ali ove večeri ih imate priliku slušati s njihovim punim set listama i u nešto  udobnije uređenom podrumu.
Osim same svirke, očekuje vas i prigodna rock slušaona.

07.05. ROAD 2 MOONDANCE W/ THA ANALOGUE COPS LIVE (KUM)

Jedini domaći techno festival, Moondance najvaljuje promotivni događaj pod nazivom Road 2 Moondance koji će se održati u subotu na dan grada Splita. Headlineri su Analogue Cops koji će nastupiti uživo, talijanski dvojac sa boravištem u Berlinu koji su prošlogodišnjim closing setom oduševili sve Moondancere. Lucretio & Marieu aka The Analogue Cops trenutno predstavljaju sam vrh berlinske underground techno scene. Sa svojim labelom Restauration rezidentni su u kultnom Tresoru. Neumorni vinilni čistunci Analogue Cops su predvodnici pokreta čija je misija vratiti distropiju na scenu, izbrisati žanrovske granice, uništiti sync botune, vratiti se na izvorište sloboda na plesnim podijima. Njihov live je egzotična mješavina prljavog housea, techna, acida, detroita. Uz njih će okruženi hrpom mašina nastupiti uživo Ivan Komlinović i Jan Kinčl Zero koji su upravo na prošlogodišnjem Moondanceu imali premijere live izvedbi. Gramofone će upregnuti alfa & omega Moondancea – Pero FH.

11.05.

RAKIJADA – 21 H

ORIGAMI TEČAJ (KUM-AKTIVIST) – 20H
Nastavak prvog besplatnog origami tečaja u Splitu.

13.-20.05. RADIONICE (QUEER)

13.05. KONCERT DEMO BENDOVA (KUM)

14.05. RAVE PARTY W/ BELE (KUM) – Nakon uspješnog izdanja Slavpocalypse Gopmageddon prošlog mjeseca, Bele i ovog puta sprema unikatni tematski party… Iznenadite se!

16.05. JUCIFER, WIZARD OF STONE MOUNTAIN, TIHI SADIST (KUM)

17.05. FILMSKA GLAZBA I PROJEKCIJE (KKS)

18.05.
19h:
ČAJANKA (AKTIVIST)+ MAGIC THE GATHERING TURNIR (COKARIĆ)

19.05.
OTVARANJE IZLOŽBE: CRVENA (MAVENA)  – 17h
Dvorište ispred ulaza u klub.

ORIGAMI IZLOŽBA (KUM-AKTIVIST) – 20h
Otvaranje izložbe radova polaznika origami tečaja u galeriji Praktika (20h).

KOCKIN KVIZ ZNANJA (KUM-KLFM) – 20:30
Najveći kviz znanja u gradu, zadnja ovosezonska edicija!

20.05.
Popodnevno zagrijavanje za party u predulazu uz grill i Radio Esplendor.

PERFORMANS ANDREA GIULIANO (QUEERANARCHIVE) – 20H
Galerija Praktika

F&F: ALEX DANILOV (KUM-AKTIVIST)

Svjetska, a domaća vinil etiketa Fields & Forests slavi dvije godine izdavaštva uz dobro nam znanog gosta iz Ruske Federacije.
Lineup:
ALEX DANILOV – Black Wall / Arma / Rawax
BANGLADESIGN – Flori De Tei / Shifted Flow
CUISINE DUB Live + DJ – Fields & Forests / Udacha / Banoffee Pies
OXIDE – Loopjunkies

21.05. ZATVARANJE: DJEČACI, ABOP, PUNČKE // 15 GODINA KUM-A (KUM-ROMB)

(Visited 422 times, 1 visits today)

Komentari