Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Knjižare Jesenski i Turk te Vuković i Runjić ipak spašene od deložacije

17.04.2013. Paula OsojnikVrijeme čitanja: 1 minuta
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Već dobro poznata ekonomska kriza svojom je pojavom zahvatila gotovo sve aspekte svakodnevice. Ništa bolja stvarnost nije prisutna ni u književnom svijetu. Poznate neovisne knjižare u centru Zagreba, Jesenski i Turk u Preradovićevoj te Vuković i Runjić u Teslinoj ulici, jučer su se suočili s prijetnjom o zatvaranju. Danas je pak održana press konferencija na kojoj su o aktualnom problemu govorili Ivica Lovrić, pročelnik za kulturu, Gabrijela Krmpotić-Kos, ravnateljica Kulturno-informativnog centra (KIC), Milana Vuković Runjić te Goran Batina iz antikvarijata Jesenski i Turk.

U začaranom krugu ekonomske krize, spomenute knjižare imaju velike probleme s plaćanjem, odnosno neplaćanjem mjesečnog najma koji iznosi dvadesetak tisuća kuna. Nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja plaćanja, Gabrijela Krmptić-Kos je preko odvjetnika zatražila vlasnike knjižara da u roku do 9.svibnja ove godine napuste poslovne prostore.  Knjižara Jesenski i Turk navodi podatak kako u jedanaest godina iznajmljivanja prostora nikada nisu kasnili s plaćanjem te da je zahtjev ravnateljice Krmpotić-Kos iznimno neuljudno te prije svega nekolegijalan.

Ipak, zrno nade se pronašlo u riječima Ivice Lovrića, Bandićevog pročelnika za kulturu koji ravnateljičin zahtjev smatra brzopletim i ishitrenim. Također, izjavio je i kako do zatvaranja knjižara neće doći čak ni ako Ministarstvo kulture, koje je Lovrić pozvao da se izravno uključi u rješavanje problema deložacije knjižara, ne bude spremno podržati Jesenski i Turk te Vuković i Runjić knjižare.  Lovrić obećaje da će upravo on srediti nastali problem.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Komentari