Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Knjižare Jesenski i Turk te Vuković i Runjić ipak spašene od deložacije

17.04.2013. Paula Osojnik
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Već dobro poznata ekonomska kriza svojom je pojavom zahvatila gotovo sve aspekte svakodnevice. Ništa bolja stvarnost nije prisutna ni u književnom svijetu. Poznate neovisne knjižare u centru Zagreba, Jesenski i Turk u Preradovićevoj te Vuković i Runjić u Teslinoj ulici, jučer su se suočili s prijetnjom o zatvaranju. Danas je pak održana press konferencija na kojoj su o aktualnom problemu govorili Ivica Lovrić, pročelnik za kulturu, Gabrijela Krmpotić-Kos, ravnateljica Kulturno-informativnog centra (KIC), Milana Vuković Runjić te Goran Batina iz antikvarijata Jesenski i Turk.

U začaranom krugu ekonomske krize, spomenute knjižare imaju velike probleme s plaćanjem, odnosno neplaćanjem mjesečnog najma koji iznosi dvadesetak tisuća kuna. Nakon nekoliko mjeseci zakašnjenja plaćanja, Gabrijela Krmptić-Kos je preko odvjetnika zatražila vlasnike knjižara da u roku do 9.svibnja ove godine napuste poslovne prostore.  Knjižara Jesenski i Turk navodi podatak kako u jedanaest godina iznajmljivanja prostora nikada nisu kasnili s plaćanjem te da je zahtjev ravnateljice Krmpotić-Kos iznimno neuljudno te prije svega nekolegijalan.

Ipak, zrno nade se pronašlo u riječima Ivice Lovrića, Bandićevog pročelnika za kulturu koji ravnateljičin zahtjev smatra brzopletim i ishitrenim. Također, izjavio je i kako do zatvaranja knjižara neće doći čak ni ako Ministarstvo kulture, koje je Lovrić pozvao da se izravno uključi u rješavanje problema deložacije knjižara, ne bude spremno podržati Jesenski i Turk te Vuković i Runjić knjižare.  Lovrić obećaje da će upravo on srediti nastali problem.

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari