Istaknuto
21.11.2018.

Za vas smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi birate svog favorita.

20.11.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

Knjige

Književna dama s vječnom notom sarkazma

04.03.2013. Lorena Grubišić
foto: facebook.com

foto: facebook.com

Premda je Jane Austen živjela na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, i dan danas ima milijune fanova diljem svijeta. Njezina su djela često opisivana kao prvenstveno romantičnog karaktera, no ispunjena su i ironijom, sarkazmom i dosjetljivim komentarima i opaskama što ih čini popularnim među ženskom, ali i muškom publikom. Njezina djela oživljavaju duh tadašnjeg vremena, ali više prkose društvenim normama nego što ih slijede.

Jane Austen rođena je 16. prosinca 1775. u Steventonu u Engleskoj kao sedmo dijete. Jedini Janein portret naslikala je upravo njezina starija (i jedina) sestra Cassandra. Suprotno scenarijima priča koje je pisala, Janein osobni život nije bio buran. Jedna od rijetkih sličnosti s romanima bila je prosidba šest godina mlađeg, nešarmantnog bogataša. Austen je isprva prihvatila brak iz koristi, no već se sutradan predomislila. Nastavila je živjeti sa sestrom i majkom, no 1816. godine počinju njezini zdravstveni problemi. Jane Austen umire 18. srpnja 1817. u Winchesteru te je pokopana u tamošnjoj katedrali.

Opus koji je Austen ostavila za sobom nije velik. Broji šest dovršenih romana, dva nedovršena te nekoliko kratkih priča. Međutim, svaki od spomenutih romana jako je dobro prihvaćen od strane publike te rado čitan privatno, ali i u akademskim krugovima. Ako još niste, savjetujemo vam da se što prije upoznate s radom i djelima Jane Austen!

Foto: facebook.com/jane austen

Foto: facebook.com/jane austen

Razum i osjećaji (Sense and Sensibility)

Austen je svoj prvi roman objavila 1811. godine. Radnja se vrti oko dvije sestre, Elinor i Marianne, koje se sa životnim izazovima suočavaju na dva suprotna načina – jedna razumom, druga osjećajima. “Razum i osjećaji” doživjeli su tri filmske adaptacije te je prema istom predlošku snimljena i mini-serija.

Ponos i predrasude (Pride and Prejudice)

Najvjerojatnije najpoznatiji roman Jane Austen, u središte radnje stavlja obitelj Bennet koju čine majka, otac i pet kćeri. Majčin jedini cilj u životu je bogato udati svoje kćeri. U mjesto ubrzo dolazi šarmantni i bogati gospodin Bingley koji odmah privuče pozornost svekolikog stanovništva, uključujući najstariju sestru Bennet, Jane. No, s Bingleyjem je došao i njegov prijatelj, pomalo drski i suzdržani gospodin Darcy kojeg životne situacije često dovode do druge sestre Bennet, Elizabeth, koja se nimalo ne libi iskazati svoje neodobravanje njegovih djela i riječi. Kako to uvijek biva, daljnji razvoj priče natjerat će Elizabeth i Darcyja da sve više vremena provode jedno uz drugog. Daljnji tijek događaja vam neću otkriti, a ako želite radnju doznati što prije možete pogledati i jednu od nekoliko filmskih i televizijskih adaptacija ovog književnog klasika. Saznajte zašto sve generacije žena uzdišu izgovarajući “Mr. Darcy”!

Mansfield Park

Fanny Price obitelj je zbog siromaštva još kao djevojčicu poslala da živi s bogatim rođacima u Mansfield Park, u svijet u kojem nije baš dobro prihvaćena… “Mansfield Park” smatra se najkontroverznijim Austeninim romanom zbog njegove moralnosti, a Fanny jednim od najnesimpatičnijih (anti)junakinja. Je li uistinu tako, procijenite sami!

Emma

“Emma” je često hvaljena zbog izuzetne pripovjedačke forme, zbog čega se smatra i remek-djelom Jane Austen. U središtu radnje je Emma Woodhouse, imućna mlada djevojka koja dane krati baveći se ljubavnim posredništvom, no njezin je osjećaj često zna prevariti.

Uvjeravanje (Persuasion)

“Uvjeravanje” je objavljeno nakon smrti Austenove. Tematika reflektira onu Janeinih drugih romana – objašnjavanje društvene situacije kroz ljubavne zavrzlame. Priča prati Anne Elliot i mornaričkog časnika Fredericka Wenwortha čije se zaruke prekidaju nakon što Lady Russel uvjeri Anne da je Frederick nije dostojan. Kako to biva i u meksičkim sapunicama, Frederick se nakon osam godina vraća kao imućni mornarički kapetan, dok je Anne na rubu bankrota. Hoće li pobijediti ljubav ili greške iz prošlosti? Otkrijte sami!

Opatija Northanger (Northanger Abbey)

Posljednji dovršeni roman Jane Austen također je objavljen posthumno. Kontrast stvarnosti i mašte, ljubavi i braka iz koristi, sukob različitih karaktera i svjetonazora i u ovom je romanu obrađen na način svojstven samo Jane Austen.

Jane Austen sva je svoja djela potpisala s “By a Lady”. U svoje doba nije bila popularna ni priznata, što i nije tako rijedak slučaj u svijetu umjetnika. Dvjesto godina poslije, njezina djela poznata su svim generacijama, a prema njima snimljeni su brojni filmovi i serije.

(Visited 1.665 times, 10 visits today)

Komentari