Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Književna nagrada T-portala

01.07.2013. Lucija LakošVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

četvrtak, 4. srpnja, u Muzeju prekinutih veza, T- portal dodjeljuje književnu nagradu za najbolji hrvatski roman. Nagrada se dodjeljuje već šestu godinu za redom. Spada u jednu od najunosnijih književnih nagrada u Hrvatskoj zato što pobjednik dobiva čak sto tisuća kuna. Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je Ivica Đikić s romanom Sanjao sam slonove koji kroz priču o isprepletenosti tajnih službi i organiziranog kriminala govori o društvenoj situaciji Hrvatske.

Žiri broji sedam članova a predsjeda mu Igor Mandić. Ovogodišnji finalisti odabrani sredinom lipnja su Tatjana Gromača sa svojim romanom Božanska dječica, Josip Mlakić s djelom Planet Friedman, Tahir Mujičić koji je napisao Budi Hamlet, pane Hamlete!. Pavao Pavličić je u konkurenciji sa svojim romanom Muzej revolucije, a petorka finalista zaokružena je s romanom Detektor istine, pisca Igora Rajkija.
Teme nominiranih romana poprilično su raznolike. Tako roman Božanska dječica govori o razvitku i suočavanju sa psihičkom bolesti, dok je roman Josipa Mlakića, Planet Friedman, svojevrsno predviđanje budućnosti planeta Zemlje koja je zavedena novcem i pohlepom. Roman Budi Hamlet, pane Hamlete! obrađuje lik Hamleta koji ne želi sudjelovati u Domovinskom ratu, Pavao Pavličić svojim romanom Muzej revolucije govori o tri prijatelja koje je život odveo različitim putevima, a roman Detektor istine, metaforički u obliku letka pripovijeda o čovjeku koji je napisao priču o izumitelju detektora istine, a potom je izgubio.

Dodjeli nagrade prethodile su dvije književne tribine,  ‘Kako su nas stranci pročitali?’  i  ‘Piše li ljubav romane?’ . Sudjelovali su neki od nominiranih pisaca kao i poznate osobe iz kulturnog javnog života, a više o drugoj tribini, ‘Piše li ljubav romane?’ , možete naći ovdje.

(Visited 85 times, 1 visits today)

Komentari