Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Književni kutak: Božićna tišina

26.12.2015. Pisci i književnostFoto: facebook.com/Christmas pictures

Autor priče: Marijana Kralj
Žanr priče: Duhovna priča

Veselim se Božiću uvijek i baš uvijek iznova kao malo dijete.
Nije to zbog darova, u mojoj obitelji nismo pokleknuli pred naletom materijalizma i konzumerizma. Nije ni zbog običaja i tradicije, sve su to ljudi izmislili i sve to zub vremena kad tad nagrize.

Volim Božić zbog tišine jer njegova tiha noć, najtiša noć, samo tada zablista najvećim usklikom radosti i ljubavi za bližnje. Okupimo se i zapjevamo pod mirisnim božićnim drvcem okićenim treperajima uzdrhtalih nam srca ili pokraj tople peći koja zapjeva mirisima domaćih kolača, klinčića u vinu i cimeta u maminoj orehnjači.

Tišina Božića uvlači se u mene već u ranom sumraku Badnje večeri kad tiho na prstima unosi svjetlost betlehemske zvijezde u srce moje obitelji. Svjetlost se prelijeva u srce oca obitelji i majke obitelji koji predmole večernju molitvu Zdravomarije, a onda zabljesne u plamičku božićne svijeće koju sinovi u rukama drže uz zajedničku molitvu. Potom se prelije na crvenu jabuku božićnicu koju kćerka nježno privija k srcu želeći njezino rumenilo kao ukras na svom licu.

Božićna tiha noć ušla je nečujno u našu obitelj. Srca su nam puna tišine, tog najvećeg milodara Božića kojeg možemo primiti i dijeliti. Takva tišina nadglasa svaku buku i preskače sve zidove zaglušenosti modernog života. Budi u čovjeku onu najsušniju potrebu za ljubavi čovjeka prema čovjeku. Božićna tišina prenosi najglasnije poruku ljubavi na svaki kraj svijeta gdje kuca srce za čovjeka. U božićnoj noći i topovi utihnu i poslušaju tišinu.

Ne može nju nitko iz naših srca ukrasti i njome svoj prozor božićne sreće okititi.

Svatko može sam osluhnuti svoje srce i počuti kuca li u njemu božićna tišina za nekoga kraj tebe. Ona se javi samo i uvijek u božićnoj noći, nakon zvona večernjice, u tami noćnoj cijelu noć bdije, ne osvaja zvukom i bukom praporaca i zvončića iz noćnih kafića.

Blaga i nježna kao dobra majka, zagrli te nježnom rukom kao prijatelj stari i govori ti u muku. Ako ti srce zasja od božićne miline, tišina ti nježno svaki teret života nakratko prekine i sreća božićne radosti zatreperi bar nakratko.

Djeca naša, nasljednici naši, tu tišinu u srcu prenose i odnose u one dane kad ostanu sami u osami . Božićna tišina zasvijetli im jako i oni žele, i oni mogu radosnu tišinu u dragosti svojima dragima dijeliti i ljubav u srce i drugima zasaditi. Tišinu Božića ne možeš u Adventu na trgu kupiti, ne možeš nikakvim novcem već samo životom platiti. Cijena božićne tišine si ti sam. Ako si čuo božićnu tišinu samo jednom zasadi je brzo u svoje srce da naraste do neba, gdje sja tvoja božićna zvijezda koja će nositi njezin eho k tvojima, da zapjevaju ispod božićnog drvca okićenog usklicima radosti i ljubavi koji će zablistati u kuglicama oka tvoga i oka moga.

Jer, kako je jednom davno neki mudrac rekao:“ Ako se Božić dvije tisuće četrnaest puta rodi u Betlehemu, a ne u tvom srcu, izgubljen si u svemu.“

(Visited 132 times, 1 visits today)

Komentari