Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Književni kutak: Zlatni cvijet

08.07.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/Art&Literature
Vrijeme čitanja: 2 minute

Autor priče: Iva Šlibar
Žanr priče: Bajka

Na natječaju u grupi Pisci i Književnost priča je osvojila 1. mjesto za najbolju kratku PiK priču.

Jednom prije mnogo godina postojao je jedan cvijet, on je činio ljude bogatima. No nitko se nije usudio ići potražiti ga , zato što ga je čuvala zmija.
U jednom selu živjela je obitelj koja je trebala taj cvijet. Bila je to velika, ali siromašna obitelj. U njoj su živjele četiri sestre i jedan brat, koji je bio najmlađi. Oni su bili siročići koji su ostali bez roditelja.
Jednoga dana stranac im je pokucao na vrata, tražeći pomoć, bio je žedan i gladan. Oni su mu pomogli iako ni sami nisu imali što pojesti, a on im je zauzvrat ispričao priču.
Prije mnogo godina bio je jedan čovjek koji je lutao svijetom. Imao je tri zlatna novčića koji su bili čarobni. Jednog dana dok je hodao, zatepao se za kamen i pao, tada je izgubio jedan novčić. Tražio ga je ali nije ga uspio nači. Tada je počela padati kiša i on je potražio sklonište. Novčić je bio pao u rupu u zemlji. Nakon kiše izašlo je sunce, a iz rupe gdje je bio novčić izrasla je biljka, koja je postala cvijet. Cvijet je bio poseban po tome što je stvarao novčiće. No iz zemlje izašla je i zmija, koja je čuvala cvijet.
Stranac se zahvalio na pomoći i otišao. Dječak je povjerovao u priču, po noći se iskrao iz kuće i pošao tražiti cvijet. Došao je do ruba šume i kako ga je bilo strah, pričekao je jutro. Ujutro je ušao u šumu sve dublje i dublje, dok nije vidio da nešto svjetluca. Došao je tamo i ugledao cvijet. Cvijet je bio prelijep imao je zlatno žute latice. Dječak se divio cvijetu, ali prepao se kada je ugledao rep. Zmija ga je upitala što hoće. Dječak je sagnuo glavu i zaplakao od straha.

“Došao sam po cvijet, kako bi pomogao sestrama i sebi da imamo što jesti.“

Zmija ga je sumnjičavo pogledala, ali zbog suza mu je povjerovala i otišla. Otišla je zato što je dječak bio iskren, a ne pohlepan. Dječak je ostao stajati pored cvijeta jel mu je bilo žao ubrati ga. Čuo je kako ga dozivaju preplašene sestre, pa je brže potrčao k njima. Ispričao im je što se dogodilo, ali više nije znao gdje je cvijet, pa mu sestre nisu vjerovale.
Vratili su se kući sretni što su opet svi zajedno. Ujutro ih je pred vratima dočekalo iznenađenje. Tamo su stajala tri zlatna novčića. Sestre su bile u čudu i tada su povjerovale u bratovu priču. Dječak je bio oduševljen. Od tada svako jutro, svakoga dana ujutro pred vratima pronalazili su tri novčića.
Pitate se otkuda novčići pred vratima. Zmija se divila dječakovoj iskrenosti jer do tada nitko nije bio iskren, do tada vidjela je samo pohlepne ljude. Kako dječak nije ubrao cvijet zmija je odlučila biti dobra i svako jutro ostavljala im je novčiće pred vratima. Tri zlatna novčića da bi mogli lijepo živjeti.

(Visited 169 times, 1 visits today)

Komentari