Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Knjige

Književni petak: Kriza zagrebačkih trgova

13.03.2015. Tijana Živko
Foto: press7Književni petak

Foto: press7Književni petak

Današnja tribina Književni petak donosi neobičnu raspravu o zagrebačkim trgovima. U Gradskoj knjižnici, s početkom u 20 sati, razgovarat će se o sudbini brojnih zagrebačkih trgova danas.

Zagrebački trgovi već dva desetljeća doživljavaju period sustavne devastacije i planskog uništavanja čiji je rezultat nestanak trga kao javnog prostora. Urbana povijest grada Zagreba umnogome je određena upravo sjajno osmišljenim trgovima koji su artikulirali javni prostor grada kao prostor ugodnog življenja, sklada arhitekture i potreba stanovnika. “Tranzicijsko” razdoblje koje je simbolički počelo 1995. obnovom Cvjetnog trga bio je uvod u kontinuiranu degradaciju javnog prostora i izraz njegove vulgarne destrukcije.

Gosti tribine su: Dino Igrec, Sonja Leboš, Saša Šimpraga , a urednik i voditelj Tonči Valentić. Kritički će se osvrnuti na neprimjerene urbanističke intervencije, ali i ponuditi moguća rješenja za kvalitetnu obnovu postojećih ili nastanak novih trgova.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari