Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Knjige

Književni pregled tjedna: Mirni dani iza nas

28.02.2016. Martin MajcenovićFoto: Niko Goga/Ziher.hr

Nakon turbulentnog prošlog tjedna, kada nas je isti dan napustilo dvoje velikana svjetske književnosti, ovaj je tjedan po tom pitanju bio kudikamo mirniji.

Odlazak Umberta Eca potaknuo je njegove izdavače da požure s izdavanjem njegove posljednje knjige, koje je bilo predviđeno za svibanj ove godine. Tako je ovoga vikenda izišla knjiga pod naslovom Pape Satàn Aleppe: Chronicles of a Liquid Society. Riječ je o tekstovima koje je autor 2000. pisao za talijanski tjednik L’Espresso.

Iz Italije je (već krajem prošlog tjedna) stigla i vijest da Talijani nominiraju Predraga Matvejevića za Nobelovu nagradu za književnost, što je pokrenuo ugledni književnik i povjesničar Claudio Magris. Matvejević je jedan od prevođenijih hrvatskih pisaca, najpoznatiji po svojoj knjizi Mediteranski brevijar, prevedenoj na 23 jezika.

Objavljena je i novost po pitanju dodjele nagrade The Man Booker International. Ona se dosad dodjeljivala autoru za životno djelo, no ubuduće će se dodjeljivati za pojedino djelo, i to tako da će autor i prevoditelj podijeliti 52 000 funti. Time se želi istaknuti važnost književnog prevođenja, profesije nerijetko zaboravljene u odnosu na samo pisanje.

U utorak je u Židovskoj općini u Zagrebu održano i predstavljanje knjige Kuća sećanja i zaborava Filipa Davida, što smo mogli vidjeti i na prošlom Festivalu svjetske književnosti. Inače, autor je ovih dana razljutio srpske nacionalističke krugove istaknuvši na dodjeli nagrade Janko Šafarik da se ograđuje od srpskog predsjednika Tomislava Nikolića jer se ne slaže s njegovom politikom od 1990-ih do danas.

U vidu sveopćih političkih radikalizacija i njihovih utjecaja na umjetnost, zanimljiva (nadamo se ne suviše opasna) vijest stiže iz Irana. Tamo je 40 medijskih kuća skupilo 600 tisuća dolara kao nagradu za onoga tko ubije Salmana Rushdieja, protiv kojeg je zbog romana Sotonski stihovi 1989. ajatolah Homeini proglasio fetvu.

 

Komentari