Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Književni pregled tjedna u znaku smrti mađarskog nobelovca Imrea Kertésza

03.04.2016. Stjepan BajićFoto: flickr.com

Još jedan tjedan je iza nas. Zapamtit ćemo ga po smrti velikog mađarskog pisca i nobelovca Imrea Kertésza. U nastavku slijede ostali zagrebački događaji.

U utorak, 29.3. mogli ste posjetiti Cafe U Dvorištu, gdje se zbilo predstavljanje zbirke priča Moj muž makedonske spisateljice Rumene Bužarovske. Knjigu su, uz autoricu, predstavili Kristian Novak, makedonist i prevoditelj Ivica Baković te urednik Kruno Lokotar. ‘Bužarovska piše u najboljem duhu američke kratkopričaške ekonomije, najzahtjevnijim načinom, jezikom običnih ljudi, mimo svake patetike, razorno i, valja priznati – istinito, jer je mjera istine u umjetnosti uvjerljivost koja se osjeća potkožno, tijelom’, stoji u najavi događaja.

Isti dan i u isti sat, u Saxu je održana dodjela nagrada za poeziju i prozu Kvant književnosti (dobitnice: Ana Škvorc, Lana Bojanić, Magdalena Mrčela) te panel diskusija pod naslovom Književnost i mladi. Kako organizatori kažu: Ono što želimo jest potaknuti razgovor o mladoj generaciji pisaca, o tome koliko je teško danas objaviti svoje radove, kako krenuti. Pišu li mladi danas više nego čitaju? Koji je glavni problem kada govorimo o afirmiranju mladih autora? Može li se jednostavno skočiti u ‘svijet književnosti’? Ima li dovoljno književnih natječaja? Koji su savjeti za nekoga tko piše? Je li došla nova generacija pisaca na scenu? Tko su i gdje su, tko zna za njih? O svemu tome govorili su Goran Čolakhodžić, Sven Popović, Andrija Škare i Tomica Bajsić te naravno da nisu dali valjane odgovore. Ipak, ‘lajk’ za pokušaj!

U četvrtak, 31.3. u knjižnici Bogdana Ogrizovića u 18 sati predstavljena je nova knjiga poezije Pustinja, jednog od najutentičnijih glasova hrvatske suvremene poezije Milka Valenta. Uz autora, sudjelovali su još urednik knjige Branko Čegec i Miroslav Mićanović.

Dvjestotinjak metara dalje i sat vremena poslije mogli ste posjetiti gostionicu Blato (Tip- Top), gdje su poznati umjetnici Goran Matović, Sara Renar i Tonko Maroević  priredili scenski portret Tina Ujevića pod naslovom San i ludilo. Posrijedi je osebujni hommage Tinu, a od 1976. godine, kad je premijerno  izveden, Matović je gostovao s tim programom  u mnogim gradovima naše zemlje  i inozemstva.

Da taj četvrtak i cijeli tjedan budu obojani u crno, nakon duge i teške bolesti preminuo je u svom domu u Budimpešti pisac i prvi mađarski nobelovac Imre Kertész. Preživio je logore smrti Buchenwald i Auschwitz, što je utjecalo na cjelokupno njegovo pisanje. U obrazloženju Nobelove nagrade navodi se da su njegova djela nacističke logore smrti prikazala kao ‘konačnu istinu’ o tome koliko nisko ljudska bića mogu pasti. Najznačajnije djelo mu je Čovjek bez sudbine, roman o vlastitom stradanju, o holokaustu, i sudbini čovjeka u beznadnom svijetu. Poznat je još po romanima Fijasko, Kadiš za nerođeno dijete, Likvidacija te dnevničkoj prozi Dnevnik s galije, odnosno autobiografskoj prozi Dosje K.

Upravo jučer je u Splitu završio Festival pričanja priča Pričigin. Trajanje Festivala je pet dana, a svake se godine pokuša obuhvatiti i 20. ožujka kao Svjetski dan pripovijedanja. Pravila za sudionike su vrlo jednostavna: u 10 minuta na zadanu temu moraju ispripovijedati priču, bez natuknica, bez čitanja. Posljednji dan se zaključuje Pričama o sreći, a Festival se u svojih 10 godina razvio i sada obuhvaća i razna gostovanja, predstavljanja knjiga, večeri autora, pa i burza pročitanih knjiga.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Komentari