Istaknuto
19.09.2017.

Do kraja godine ostalo je nešto više od tri mjeseca, taman dovoljno vremena da zaboravimo loše filmsko ljeto - ovo su naslovi koje nećemo propustiti.

18.09.2017.

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival u svojem će se 7. izdanju održati u dva termina, od 21. do 24. rujna te od 7. do 16. prosinca. U rujanskom dijelu programa 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmove i radionice.

Knjige

Književnici u akciji spašavanja – kavane

30.05.2013. Hrvoje Korbar
Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Svaki grad ima svoja kultna mjesta, a jedno od takvih je i Caffè San Marco u Trstu, poznat kao okupljalište brojnih književnika i umjetnika,  među kojima posebno vole isticati ime Jamesa Joycea. Ipak, slavna povijest nije nikakva garancija da će takva kultna mjesta preživjeti (kao što je pala i rodna kuća Vladimira Vidrića na zagrebačkom Cvjetnom trgu), te se slavna kavana nalazi pred zatvaranjem.

Nakon što je u prosincu preminuo vlasnik kavane Franco Filippi, vlasnici prostora, Generali osiguranje, traže novo rješenje za taj prostor, iako je kavana i dalje jedno od omiljenih mjesta građana Trsta. Kavana je osnovana 1914. u prizmelju njihove zgrade, a tadašnji vlasnik, Marco Lovrinovich iz Poreča, okupio je u njoj mlade intelektualce i domoljube koji su se borili protiv austrijske vlasti, ali i falsifikatore putovnica i ostalih osobnih isprava.  Kavana je tako bila i poprište sukoba s austro-ugarskom vojskom 1915., a sam vlasnik je odbijao boriti se u austro-ugarskoj vojsci u Prvom svjetskom ratu. Tijekom svoje gotovo stoljetne povijesti posjećivali su je brojni književnici, među kojima se ističe James Joyce, te talijanski klasici Italo Svevo i Umberto Saba.

Danas je jedan od najčešćih posjetitelja kavane Claudio Magris, rođeni Tršćanin i poznati književnik  u svojoj se kolumni u talijanskom dnevnom listu Corriere della Sera zalaže se za spas kavane, te smatra da bi čak i prenamjena prostora u restoran uništila duh koji vlada tim prostorom, u kojem se može na miru čitati, pisati, stvarati i čavrljati. Gabriella Valera, predsjednica lokalnog ogranka talijanskog društva književnika smatra kako je kavana mjesto susreta, mjesto u kojem se ogleda tršćanska prošlost, ali i budućnost i sadašnjost, te kao takva zaslužuje da bude očuvana.

Komentari