Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Knjižni blok – inicijativa za knjigu

02.03.2013. Paula Osojnik
Foto: wikimedia.org/KoS

Foto: wikimedia.org/KoS

U posljednje je vrijeme najaktualnija tema hrvatske književne scene publikacija Knjiga u fokusu, djelo neprofitne organizacije Knjižni blok-inicijativa za knjigu. Knjiga je zapravo svojevrsna potpora kreativnoj industriji. U njoj su detaljno razrađeni ciljevi i metodologija istraživanja, kao i osnovne definicije, mogućnosti agencija za knjigu, potrebni preduvjeti za povoljan razvoj, stanje nakladništva u Hrvatskoj, analize situacija u kulturi čitanja, ali i mnoge druge zanimljivosti i korisne informacije o planu neprofitne udruge za poboljšanje statusa i tržišta knjiga.

Poražavajući rezultati – hrvatska knjiga u velikim problemima

Knjižni blok, nevladina je i neprofitabilna organizacija osnovana u proljeće 2011. godine. Ona na što ‘bezbolniji’ način pokušava poboljšati status knjige u društvu, znanosti i kulturi, kao i  status hrvatskog tržišta knjiga. Njeni krajnji ciljevi jasno su definirani. Prvotno se želi procijeniti postojeće stanje u nakladništvu i književništvu, zatim uočiti i okarakterizirati glavne probleme i prepreke u daljnjem razvoju i njih pokušati ukloniti. To se, kako tvrdi udruga, može postići izradom detaljno razrađenih planova i alternativa usmjerenih na tijela državne i lokalne vlasti. Pokretanje novih projekata, inicijativa institucionalnih promjena te izrada preporuka za sve sudionike književnog lanca objedinjuju razrađene želje Knjižnog bloka, čiji je predsjednik Nenad Bartolčić.

Do samog osnivanja, došlo je nakon poražavajućeg istraživanja o tržištu knjiga u Hrvatskoj koje je pokazalo kako je naša zemlja pri dnu ljestvice s postotkom populacije koja mjesečno pročita barem jednu knjigu. Rezultati pokazuju da su iza mršavih 40 posto Hrvata koji čitaju, samo Srbija i Argentina s još manjim postocima. Iznosi koji se izdvajaju za knjige, u zadnjih su se šest godina drastično smanjili, pa tako i ne čudi kako sve veći broj ljudi knjige baca u zaborav, a o kupnji novih ni ne razmišlja. Knjižni je blok tako odlučio provesti još jedan  val istraživanja tržišta knjiga, kako bi baratali novijim podacima (zadnje istraživanje provedeno 2004-2005.godine) i uspješno  zaustavili krizu knjiga.

Problemi, prijedlozi i rješenja

Glavni problem književnosti u Hrvatskoj je taj što knjižare dobivaju, a ne kupuju knjige, te se tako najviše šteti nakladnicima, koji moraju pokrivati sve troškove. Općenito, bez obzira u čijem su vlasništvu, tiskovni mediji uživaju smanjenu stopu PDV-a, koja im je odobrena isključivo zato što ispunjavaju obaveze javnog i komercijalnog interesa. Udruga Knjižni blok smatra kako u te obaveze spada i potreba za informiranjem iz kulture, koju prije svega pružaju knjige.  Knjižni blok smatra i kako u sređivanju tržišta knjiga, veliku ulogu ima država. Ona bi naime sustavnom politikom i strategijom trebala ukazati na važnost knjige kao kulturnog proizvoda te uložiti u poticanje čitanja.

Kakve će rezultate polučiti ova inicijativa još će se vidjeti, no sama činjenica da se ovakva udruga organizirala, uvelike govori o ozbiljnosti problema knjiga u Hrvatskoj, ali i nadi u spas knjige.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari