Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Knjige

Knjižni blok – inicijativa za knjigu

02.03.2013. Paula OsojnikVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: wikimedia.org/KoS

Foto: wikimedia.org/KoS

U posljednje je vrijeme najaktualnija tema hrvatske književne scene publikacija Knjiga u fokusu, djelo neprofitne organizacije Knjižni blok-inicijativa za knjigu. Knjiga je zapravo svojevrsna potpora kreativnoj industriji. U njoj su detaljno razrađeni ciljevi i metodologija istraživanja, kao i osnovne definicije, mogućnosti agencija za knjigu, potrebni preduvjeti za povoljan razvoj, stanje nakladništva u Hrvatskoj, analize situacija u kulturi čitanja, ali i mnoge druge zanimljivosti i korisne informacije o planu neprofitne udruge za poboljšanje statusa i tržišta knjiga.

Poražavajući rezultati – hrvatska knjiga u velikim problemima

Knjižni blok, nevladina je i neprofitabilna organizacija osnovana u proljeće 2011. godine. Ona na što ‘bezbolniji’ način pokušava poboljšati status knjige u društvu, znanosti i kulturi, kao i  status hrvatskog tržišta knjiga. Njeni krajnji ciljevi jasno su definirani. Prvotno se želi procijeniti postojeće stanje u nakladništvu i književništvu, zatim uočiti i okarakterizirati glavne probleme i prepreke u daljnjem razvoju i njih pokušati ukloniti. To se, kako tvrdi udruga, može postići izradom detaljno razrađenih planova i alternativa usmjerenih na tijela državne i lokalne vlasti. Pokretanje novih projekata, inicijativa institucionalnih promjena te izrada preporuka za sve sudionike književnog lanca objedinjuju razrađene želje Knjižnog bloka, čiji je predsjednik Nenad Bartolčić.

Do samog osnivanja, došlo je nakon poražavajućeg istraživanja o tržištu knjiga u Hrvatskoj koje je pokazalo kako je naša zemlja pri dnu ljestvice s postotkom populacije koja mjesečno pročita barem jednu knjigu. Rezultati pokazuju da su iza mršavih 40 posto Hrvata koji čitaju, samo Srbija i Argentina s još manjim postocima. Iznosi koji se izdvajaju za knjige, u zadnjih su se šest godina drastično smanjili, pa tako i ne čudi kako sve veći broj ljudi knjige baca u zaborav, a o kupnji novih ni ne razmišlja. Knjižni je blok tako odlučio provesti još jedan  val istraživanja tržišta knjiga, kako bi baratali novijim podacima (zadnje istraživanje provedeno 2004-2005.godine) i uspješno  zaustavili krizu knjiga.

Problemi, prijedlozi i rješenja

Glavni problem književnosti u Hrvatskoj je taj što knjižare dobivaju, a ne kupuju knjige, te se tako najviše šteti nakladnicima, koji moraju pokrivati sve troškove. Općenito, bez obzira u čijem su vlasništvu, tiskovni mediji uživaju smanjenu stopu PDV-a, koja im je odobrena isključivo zato što ispunjavaju obaveze javnog i komercijalnog interesa. Udruga Knjižni blok smatra kako u te obaveze spada i potreba za informiranjem iz kulture, koju prije svega pružaju knjige.  Knjižni blok smatra i kako u sređivanju tržišta knjiga, veliku ulogu ima država. Ona bi naime sustavnom politikom i strategijom trebala ukazati na važnost knjige kao kulturnog proizvoda te uložiti u poticanje čitanja.

Kakve će rezultate polučiti ova inicijativa još će se vidjeti, no sama činjenica da se ovakva udruga organizirala, uvelike govori o ozbiljnosti problema knjiga u Hrvatskoj, ali i nadi u spas knjige.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Komentari