Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Knjižnice smiju digitalizirati knjige bez dopuštenja autora

16.09.2014. Tijana Živko
Foto: screenshot

Foto: screenshot

Sud Europske unije donio je odluku da knjižnice imaju pravo digitalizirati knjige i distribuirati ih bez dopuštenja autora. Naime, njemačka izdavačka kuća Eugen Ulmer podnijela je tužbu protiv Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu te je pokušala spriječiti digitalizaciju zahtijevajući da se korisnicima sveučilišne knjižnice zabrani printanje knjige ili kopiranje na USB memoriju za upotrebu izvan okvira sveučilišta.

Ipak, Europski je sud odlučio da Sveučilište u Darmstadtu smije digitalizirati knjige njemačke izdavačke kuće Eugen Ulmer kako bi se čitateljima omogućio pristup naslovu iz njihova opusa na računalima.

Prema Direktivi o ostvarivanju autorskih prava, autori imaju ekskluzivno pravo na zabranu reprodukcije svojih djela i kontroliranje komunikacije o svom radu u javnosti i zbog toga se očekuje da će se izdavačke kuće žaliti na ovu odluku suda.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Komentari