Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Knjige

Knjižnice smiju digitalizirati knjige bez dopuštenja autora

16.09.2014. Tijana Živko
Foto: screenshot

Foto: screenshot

Sud Europske unije donio je odluku da knjižnice imaju pravo digitalizirati knjige i distribuirati ih bez dopuštenja autora. Naime, njemačka izdavačka kuća Eugen Ulmer podnijela je tužbu protiv Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu te je pokušala spriječiti digitalizaciju zahtijevajući da se korisnicima sveučilišne knjižnice zabrani printanje knjige ili kopiranje na USB memoriju za upotrebu izvan okvira sveučilišta.

Ipak, Europski je sud odlučio da Sveučilište u Darmstadtu smije digitalizirati knjige njemačke izdavačke kuće Eugen Ulmer kako bi se čitateljima omogućio pristup naslovu iz njihova opusa na računalima.

Prema Direktivi o ostvarivanju autorskih prava, autori imaju ekskluzivno pravo na zabranu reprodukcije svojih djela i kontroliranje komunikacije o svom radu u javnosti i zbog toga se očekuje da će se izdavačke kuće žaliti na ovu odluku suda.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari