Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Kolekcija Edvarda Muncha smješta se u golemi stakleni muzej

07.06.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ herreros arquitectos

Foto: facebook.com/ herreros arquitectos

U spektakularnom, staklom pokrivenom muzeju od 1.100 kvadratnih metara u Oslu smjestit će se najveća svjetska zbirka radova Edvarda Muncha.
Odluka o otvaranju novog Munchovog muzeja potvrđena je nakon mnogo političkih nesuglasica i četiri godine nakon što je španjolska arhitektonska tvrtka Herreros Arquitectos u natječaju osvojila mogućnost osmišljavanja plana za prenamjenu Bjørvik rive. Vijest o gradnji novog Munchovog muzeja objavljena je prikladno u godini 150. obljetnice umjetnikova rođenja. Ako će se sve odvijati prema planu, muzej od 178 milijuna funti bit će otvoren 2018. godine, 200 metara od nedavno završene opere. Njegova izgradnja je u sklopu većeg projekta otvaranja grada prema moru, s kulturnim sadržajima, trgovinama, hotelima, kućama i uredima umjesto dokova bivših brodogradilišta. Arhitekti su izjavili da će muzej – betonska zgrada unutar staklene ljuske – sadržavati neku vrstu “zagonetne, na neki način nepostojane” prisutnosti, a noću će se ukazati poput velike svjetiljke. Arhitekt Juan Herreros je izjavio da će: “Muzej nastojati biti slika budućnosti Osla, razglednica 21. stoljeća koja Oslu još uvijek nedostaje.”

Foto: facebook.com/ herreros arquitectos

Foto: facebook.com/ herreros arquitectos

Munchov muzej otvoren 1963. godine na umjetnikov 100. rođendan posjeduje više od polovice njegova opusa, uključujući 1.150 slika, 7.700 crteža i 200 bilježnica sa skicama te fotografije koje je snimio sam umjetnik. Muzej je također dom jednoj od dvije verzije umjetnikova najpoznatijeg djela, Vriska, koje je ukradeno 2004. zajedno s Madonnom i na svu sreću vraćeno 2006. godine. To je također jedna od dvije pastelne verzije Vriska, dok je druga postavila rekord za najskuplje prodano djelo na aukciji kupljeno u New Yorku prošle godine za 120 milijuna dolara. Velik dio Munchove kolekcije na žalost neće biti izložen za javnost. No, glasnogovornik je izjavio da će novi muzej biti tri puta veći od sadašnje zgrade, nudeći četiri puta više izložbenog prostora.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Komentari