Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Komentar – 25. rođendan Nirvaninog albuma ‘Bleach’: Silovito i prljavo

19.06.2014. Lucija Klarić
Foto: facebook.com/Nirvana

Foto: facebook.com/Nirvana

Na pragu 90-ih, 15. lipnja 1989. godine Nirvana izdaje svoj debitantski album „Bleach“. Nakon njegovog izdavanja, samo se u pozitivnim kritikama naslućuje potencijal benda da u budućnosti obilježi generaciju i stane na čelo novog vala rock’n’rolla, ali niti članovi benda niti kritičari nisu svjesni da će to zaista i postati istina. Anthony Carew iz About.com komentira album kao „definiciju 90-ih“, Edwin Pouncey iz NME proglašava ga najvećim i najboljim zvukom koji je dosad diskografska kuća Sub Pop uspjela pronaći. Još i danas, Nirvanin je „Bleach“ najbolje prodavan album Sub Popa pa se čini da je Pouncey bio i veći prorok nego što je mislio, kao i njegovi kolege kritičari. S druge strane, prijam „Bleacha“ kod publike nije bio toliko uspješan, pogotovo u usporedbi s njegovim nasljednikom „Nevermind“, koji se, bez lažne skromnosti, može nazvati prekretnicom u modernoj kulturi.

Prvi put kad sam otkrila Nirvanu još je uvijek bila aktualna era discmana. Album koji me osvojio bio je „Nevermind“, kao i većinu Nirvaninih fanova. Od trenutka kad sam se zaljubila u ovaj bend moj je glavni  životni cilj bio ponašati se i izgledati kao idealna partnerica Kurt Cobaina (u slučaju da je bio živ, to bi se po mojim teorijama i realiziralo) i naravno, tražiti sebi srodne. Uživala sam osjećaj bunta koji je vrištao iz Nirvaninih pjesama i osjećaj posebnosti što je pružala spoznaja da mogu razumijeti tu glazbu (čitaj – nadobudna klinka). Koliko god se danas takvo ponašanje činilo naivnim, mislim da nisam u krivu kad kažem da je to definiralo ostatak mog života.

Sigurna sam da će se naći mnoštvo onih koji će se pronaći u ovim mojim riječima, koji su toliko silno gutali taj grungerski duh i koji nakon godina i godina preslušavanja niza drugih izvođača i dalje znaju sve Nirvanine pjesme napamet. Gdje je u svemu tome „Bleach“? Kad ga je Carew prozvao definicijom 90-ih, znao je što govori. Cobain i njegova ekipa, koja je tada još bila u dosta promijenjivom sastavu – tek su bili na pragu da ustanove da je konačni broj članova benda tri, a Dave Grohl još nije bio ni blizu dolaska u bend – svjesno su upili utjecaj tadašnje scene. „Bleach“ je tako zasigurno „najprljaviji“ album ove grupe, za razliku od „Neverminda“ čiji je lakši zvuk bio daleko prihvatljiviji široj publici (što je i uzrokovalo toliku njegovu popularnost). Iako je očit utjecaja Mudhoneya, Nirvanin „Bleach“ uspio je bolje iznijeti tu žestinu scene, a očito spontani tekstovi (za koje je i sam Cobain izjavio da je napisao u vrlo kratkom roku) cijelom tom dojmu još više pridonose.

Možda je Nirvanin „Nevermind“ put kako se zaljubiti u Nirvanu, ali „Bleach“ je album koji najiskrenije nosi taj slavni grungerski bunt i energiju s kojom je Nirvana tako uspješno zarazila svijet. Iako je u svom reizdanju uspio stići i na Billboardovu ljestvicu, čini mi se da je ovaj album ipak daleko podcijenjen naspram ostatka Nirvaninog rada. Nešto sirovo i iskreno sakrilo se u pjesme „Bleacha“ kao što su Negative Creep ili Downer (ali i u ostatku albuma). Za one koji često zaboravljaju da je Nirvana više od slavnog, mekanog Smells like teen spirit, možda bi prvi na spisu trebao biti „Bleach“, kao uputa u ono što je suština Nirvaninog pristupa glazbi – silovito i prljavo.

(Visited 87 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari