Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Film

Komentar: Patrola na cesti, mini serija koju s nestrpljenjem iščekujemo

24.01.2016. Dario DunatovFoto: Hrt.hr

Ove nedjelje, 24.01. HRT kreće s emitiranjem mini TV serije Patrola na cesti nastale po književnom predlošku Jurice Pavičića, a pod redateljskom palicom Zvonimira Jurića. Serija koju je HRT napravio u suradnji s producentskom kućom Kinorama, snimana je u okolici Vrgorca, a sadržavat će pet epizoda po pedeset minuta. Patrola na cesti prati policajca Josipa koji se iz Zagreba vraća u rodni kraj kako bi se, nakon smrti majke, pobrinuo za oca. Tu se susreće s bratom Franom koji je odabrao put s druge strane zakona. Ovo je uvod u priču koja počinje kao obiteljska drama, da bi kasnije prerasla u slojevitu kriminalističku priču. Uloge braće povjerene su Krešimiru Mikiću i Slavku Sobinu. Ostali glumci su Nataša Janjić, mlada debitantica Anđela Šmit, Mate Gulin, Stipe Radoja i Ivo Gregurević.

Patrola na cesti je kratka priča iz istoimene knjige splitskog novinara, književnika i filmskog kritičara i teoretičara Jurice Pavičića. Priče u toj knjizi su posvećene njegovim osobnim herojima, te filmskim i literarnim nadahnućima među kojima su imena Bele Tarra, Terrencea Mallicka, zatim književnika J. L. Borghesa, nogometnog trenera Tomislava Ivića, a ispod naslova priče Patrola na cesti nalaze se stihovi Bruce Springsteena iz pjesme Highway Patrolman. Priča je smještena u mnogo širi prostorno – vremenski okvir od nekih petnaestak godina, koji se u scenariju napustio, kako bi se prilagodio formi TV serije. Na nedavnoj Bookvici, književnoj večeri koja se tradicionalno odvija u splitskom klubu Quasimodo, na kojoj je Jurica Pavičić predstavljao svoj posljednji roman Žena s drugog kata, bilo je mnogo upita vezano uz Patrolu na cesti. Autor je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku sudjelovati kao scenarist na tom projektu i duhovito dometnuo kako mu je drago što se serija neće prikazivati u prvotno namijenjenom terminu, nego će biti pomaknuta poslije Nove godine, kako joj publiku ne bi ukrao show Tvoje lice zvuči poznato, s obzirom na to da dijele termin. Ovo razmišljanje Jurice Pavičića je zanimljivo iz više razloga, najviše jer otkriva jednu tužnu istinu kako se domaći dramski program, kojeg ionako nema puno, za publiku mora natjecati sa showovima koji predstavljaju najbanalniju varijantu zabave.

Foto: Hrt.hr

Foto: Hrt.hr

Snimanje Patrole na cesti trajalo je dva mjeseca uz veliki set od sedamdesetak ljudi. Redatelju Zvonimiru Juriću ovo je prvi takav projekt. Pamtimo ga po filmovima Crnci (koji je napravio u suradnji s Goranom Devićem) i Kosac. Bit će jako zanimljivo kako je adaptirao ovu kratku priču i prilagodio je TV ekranu. Lijepo je uvijek vidjeti da se iz domaće literature uzimaju predlošci za filmove i serije. Pisci kao što je Pavičić, a ima ih još u splitskom, ali i zagrebačkom krugu, neumorno detektiraju probleme modernog hrvatskog društva, ukazuju na posljedice pretvorbe i privatizacije, te otkrivaju iskustvo življenja u kraju opterećenom posljedicama rata i ideološkim podjelama. To je ona stvarnost koju osjećamo svakodnevno, a u izborno vrijeme još više. Dok god postoji književna scena koja će davati materijal za serije i filmove, možemo očekivati još ovakvih suradnji koje svakako treba pozdraviti.

Prva epizoda prikazat će se u nedjelju u 20 sati na HRT-u 1 i bit će uvod u jednu složenu priču o obiteljskim razmiricama i poslovima trgovine droge u pograničnom području. Upoznat ćemo likove, njihove odnose i dobiti pripremu za ono što nas očekuje u ostale četiri epizode, ali dobit ćemo i sliku društva sa svim svojim ranama, traumama te moralnim i društvenim problemima. Lijepo je vidjeti da televizijska produkcija crpi inspiraciju s domaćeg književnog izvora. Ostaje nam upaliti televiziju ovu nedjelju u 20 sati i pogledati ovaj zanimljivi uradak dvojca Pavičić – Jurić.

(Visited 314 times, 1 visits today)

Komentari