Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Glazba

Komentar: Poznate osobe koje se bave glazbom, a nisu glazbenici

05.12.2014. Tin ĐudajekVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: screenshot/ pinterest.com

Foto: screenshot/ pinterest.com

Gotovo svakodnevno glazbeni časopisi i portali puni su vijesti o ljudima koji se bave glazbom i na taj način zarađuju za život. Tako svaki dan imamo prilike čitati o renomiranim glazbenicima, manje poznatim glazbenicima ili o onima koji tek stupaju na scenu. No, ovaj članak neće se baviti niti hardrokerima koje je vrijeme već odavno pregazilo, niti o milijunima onih indie sastava koji su, nekoć, predivni glazbeni žanr pretvorili u sveopće kolutanje očima i porive na povraćanje, niti o famoznim pop hitovima i famoznima pop pjevačicama koje svakoga dana sve više i više potvrđuju da se za bavljenje pop glazbom osim glasa više ne treba imati ni izgled. Ovaj članak bavit će se zato osobama koje su svoj put pronašle u drugim profesijama, a glazbom se isključivo bave iz hobija, radi zabave i bez profita.

Woody Allen ili pravog imena Allen Stewart Konigsberg, svima je znani američki filmski redatelj i glumac, a proslavio se sa svojim satiričnim komedijama. Inače je i dvostruki oskarovac, a kratak dio svog života bavio se i stand up komedijom. No ono što malo tko zna jest činjenica da se Woody Allen bavi i glazbom. Točnije, Woody Allen vrsni je svirač klarineta, a na linku se u to i sami možete uvjeriti. Video je snimljen još 2008. godine u jednom njurjoškom kafiću s grupom Nine Below Zero, a na videu možete vidjeti jednominutni solo poznatog filmaša. Slavni redatelj je prije nekoliko dana navršio 79 godina, a ove je godine izbacio film “Magic in the Moonlight”.

Sljedeći na popisu još je jedna osoba iz filmske industrije – Ryan Gosling. Ryan Gosling kanadski je glumac koji u zadnje vrijeme sve više i više dobiva na popularnosti, ali između ostalog i uspješni muzičar. Gosling je još 2009. godine izdao prvi  selftitled album sa svojim bendom Dead Man’s Bones, i to im je od tada jedini album. Dok je Gosling preuzeo gitaru i mikrofon, Zach Shields udara bubanj. Svojim su prvim albumom Kanađani predstavili doista čudnu, ali definitivno zanimljivu glazbu, koja uz mnogo dijelova u koje se uključuje dječji zbor zvuči mistično i tajanstveno. Kako Goslingov bend zvuči provjerite na sljedećem linku.

Albert Einstein osim što je bio veliki fizičar, bio je i strastveni glazbenik. Na netu je zato moguće pronaći brojne priče o tome koliko je Einstein vremena volio provoditi za klavirom ili svirajući violinu, i kako se nikada nije mogao odlučiti koji mu je instrument draži. Ipak, više slika zabilježilo je najvećeg fizičara našega doba kako drži violine, nego kako sjedi za klavirom, kao uostalom i sljedeći video čiji je vlasnik čvrsto uvjeren da je to baš Einstein koji izvodi poznatu Mozartovu sonatu. Ja bih radije ostao suzdržan pri donošenju takvih zaključaka, ali ako ništa, video sadrži slideshow prezentacija slika koje nedvojbeno dokazuju kakav je Einstein strastveni ljubitelj glazbe doista bio.

Nakon jednog znanstvenika nastavljamo s redom glumaca od kojih prvog izdvajam Clinta Eastwooda. Clint Eastwood, prije nego što je postao glumac, želio je postati koncertni pijanist. Osim toga, Eastwood se iskazao i kao skladatelj te je skladao velik broj partitura za filmove koje je i sam režirao, poput “Million Dollar Baby”, “Mystic River”, “Changeling” i “Hereafter”.

celeb-musicians-clint-eastwood

Keanu Reeves još je jedan od onih glumaca koji su se bavili glazbom prije početka filmske karijere. Reeves je bio član četveročlanog alternativnog rock benda nazvanog Dogstar. Nijedan od članova benda nije postigao značajniji glazbeni uspjeh nakon raspada benda 2002. godine. Keanu Reeves u tom je sastavu svirao bass gitaru i pjevao back vokale, a grupa je u jednom trenutku bila toliko popularna da su čak bili i predgrupa Metallici. Uz to, nastupali su i na Zwemdokrock festivalu u Belgiji 1996. godine te na Glastonburyju 1999. godine.

Iako osim ovih postoji još tisuće zanimljivih osoba koje su se bavile glazbom, poput američkih predsjednika Trumana, Nixona i Clintona, indijskog vođe Mahatme Gandhija, astronauta Neila Armstronga ili glumaca poput Richarda Gerea i Charlieja Chaplina, ova lista je ipak reducirana na osobe za koje sam se i sam osobno iznenadio kada sam saznao da se (ili su se) bave glazbom te se nadam da su Vas zabavile barem upola koliko su mene. Za kraj, ostavljam Vas uz polusatan nastup Paula McCartneya, glumca i povremenog gitaristu Johnny Deppa te hrpom blues gitarista.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari