Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Kontinuitet moderniteta u Oris Kući arhitekture

08.07.2015. Jelena KovačevFoto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

U Oris Kući arhitekture jučer navečer otvorena je izložba  naziva Continuity of Modernity. Nakon turneje po europskim gradovima, vratila se kući, u ulicu kralja Držislava 3. U Zagrebu će, izložba koja predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja do 2010. godine, provesti cijelo ljeto.

Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a od  tada je dopunjavana i prikazivana u ostalim europskim gradovima omogućivši publici upoznavanje s najpoznatijim djelima hrvatske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje, Vaduz imali su ih prilike vidjeti i istražiti.

Izloženi plakati u prostranoj bijeloj prostoriji predstavljaju kompoziciju slika same arhitekture, tlocrte, autore i zanimljivosti koji prate arhitektonska djela kao i kontekst u kojem su nastali. Zagrepčani će moći prepoznati mnoge zgrade koje su u opisu samog grada i primijetiti pojedinosti i ljepote koje u šetnji nisu zamjećivali. Stambene zgrade uz bok su privatnih rezidencija i objekata, našle su se tu i dojmljive zadarske orgulje u obliku stepenica na moru sa simpatičnim crtežom koji prikazuju opuštene šetače na istim stepenicama. Iako različite, kroz građevine se provlače isti motivi i elementi. Moderni materijali, betonske konstrukcije i staklene površine koje varaju oko. Najsretnija rješenja po mome sudu su ona koja miješaju tradicionalne materijale s modernim, dozirajući ih s obzirom na okoliš u kojemu se nalaze. Najljepše su one koje se gotovo skrivaju, ne dominiraju prirodom već su u nju inkorporirane. Ta hladnoća materijala, ponekad i vidljiva ružnoća zarobljena u funkcionalnosti prostora nekad treba ublažujući efekt prirodnih oblika i topline.

Sve građevine na jednom mjestu daju prostor za komparaciju i prosuđivanje vlastite baštine. Koliko su uspješni i manje uspješni projekti, neki dojmljiviji od drugih, koliko lijepi ili ružni. Jedno je sigurno, trebamo ih upoznati.

continuity of modernity oris kuća arhitekture 1

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

(Visited 126 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari