Istaknuto
25.07.2017.

Prošlog tjedna prisjetili smo se deset godina starih albuma, a sada je red došao na deset pamtljivih i dragih nam filmova starih deset godina. Možda to nisu najbolji ili najuspješniji filmovi, ali svakako su ostali u sjećanju i vrijedni su (ponovnog) gledanja.

18.07.2017.

Prije deset godina izašlo je mnogo albuma koji su nam ostali u privremenom sjećanju. Ovo su neki koji su nam sasvim sigurno ostali u trajnom i sumnjamo da ćemo ih prestati slušati.

Vizart

Kontinuitet moderniteta u Oris Kući arhitekture

08.07.2015. Jelena KovačevFoto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

U Oris Kući arhitekture jučer navečer otvorena je izložba  naziva Continuity of Modernity. Nakon turneje po europskim gradovima, vratila se kući, u ulicu kralja Držislava 3. U Zagrebu će, izložba koja predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja do 2010. godine, provesti cijelo ljeto.

Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a od  tada je dopunjavana i prikazivana u ostalim europskim gradovima omogućivši publici upoznavanje s najpoznatijim djelima hrvatske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje, Vaduz imali su ih prilike vidjeti i istražiti.

Izloženi plakati u prostranoj bijeloj prostoriji predstavljaju kompoziciju slika same arhitekture, tlocrte, autore i zanimljivosti koji prate arhitektonska djela kao i kontekst u kojem su nastali. Zagrepčani će moći prepoznati mnoge zgrade koje su u opisu samog grada i primijetiti pojedinosti i ljepote koje u šetnji nisu zamjećivali. Stambene zgrade uz bok su privatnih rezidencija i objekata, našle su se tu i dojmljive zadarske orgulje u obliku stepenica na moru sa simpatičnim crtežom koji prikazuju opuštene šetače na istim stepenicama. Iako različite, kroz građevine se provlače isti motivi i elementi. Moderni materijali, betonske konstrukcije i staklene površine koje varaju oko. Najsretnija rješenja po mome sudu su ona koja miješaju tradicionalne materijale s modernim, dozirajući ih s obzirom na okoliš u kojemu se nalaze. Najljepše su one koje se gotovo skrivaju, ne dominiraju prirodom već su u nju inkorporirane. Ta hladnoća materijala, ponekad i vidljiva ružnoća zarobljena u funkcionalnosti prostora nekad treba ublažujući efekt prirodnih oblika i topline.

Sve građevine na jednom mjestu daju prostor za komparaciju i prosuđivanje vlastite baštine. Koliko su uspješni i manje uspješni projekti, neki dojmljiviji od drugih, koliko lijepi ili ružni. Jedno je sigurno, trebamo ih upoznati.

continuity of modernity oris kuća arhitekture 1

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari