Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Kontinuitet moderniteta u Oris Kući arhitekture

08.07.2015. Jelena KovačevFoto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

U Oris Kući arhitekture jučer navečer otvorena je izložba  naziva Continuity of Modernity. Nakon turneje po europskim gradovima, vratila se kući, u ulicu kralja Držislava 3. U Zagrebu će, izložba koja predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja do 2010. godine, provesti cijelo ljeto.

Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a od  tada je dopunjavana i prikazivana u ostalim europskim gradovima omogućivši publici upoznavanje s najpoznatijim djelima hrvatske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje, Vaduz imali su ih prilike vidjeti i istražiti.

Izloženi plakati u prostranoj bijeloj prostoriji predstavljaju kompoziciju slika same arhitekture, tlocrte, autore i zanimljivosti koji prate arhitektonska djela kao i kontekst u kojem su nastali. Zagrepčani će moći prepoznati mnoge zgrade koje su u opisu samog grada i primijetiti pojedinosti i ljepote koje u šetnji nisu zamjećivali. Stambene zgrade uz bok su privatnih rezidencija i objekata, našle su se tu i dojmljive zadarske orgulje u obliku stepenica na moru sa simpatičnim crtežom koji prikazuju opuštene šetače na istim stepenicama. Iako različite, kroz građevine se provlače isti motivi i elementi. Moderni materijali, betonske konstrukcije i staklene površine koje varaju oko. Najsretnija rješenja po mome sudu su ona koja miješaju tradicionalne materijale s modernim, dozirajući ih s obzirom na okoliš u kojemu se nalaze. Najljepše su one koje se gotovo skrivaju, ne dominiraju prirodom već su u nju inkorporirane. Ta hladnoća materijala, ponekad i vidljiva ružnoća zarobljena u funkcionalnosti prostora nekad treba ublažujući efekt prirodnih oblika i topline.

Sve građevine na jednom mjestu daju prostor za komparaciju i prosuđivanje vlastite baštine. Koliko su uspješni i manje uspješni projekti, neki dojmljiviji od drugih, koliko lijepi ili ružni. Jedno je sigurno, trebamo ih upoznati.

continuity of modernity oris kuća arhitekture 1

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari