Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Kontinuitet moderniteta u Oris Kući arhitekture

08.07.2015. Jelena KovačevFoto: Ziher.hr/Jelena Kovačev
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Oris Kući arhitekture jučer navečer otvorena je izložba  naziva Continuity of Modernity. Nakon turneje po europskim gradovima, vratila se kući, u ulicu kralja Držislava 3. U Zagrebu će, izložba koja predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja do 2010. godine, provesti cijelo ljeto.

Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a od  tada je dopunjavana i prikazivana u ostalim europskim gradovima omogućivši publici upoznavanje s najpoznatijim djelima hrvatske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje, Vaduz imali su ih prilike vidjeti i istražiti.

Izloženi plakati u prostranoj bijeloj prostoriji predstavljaju kompoziciju slika same arhitekture, tlocrte, autore i zanimljivosti koji prate arhitektonska djela kao i kontekst u kojem su nastali. Zagrepčani će moći prepoznati mnoge zgrade koje su u opisu samog grada i primijetiti pojedinosti i ljepote koje u šetnji nisu zamjećivali. Stambene zgrade uz bok su privatnih rezidencija i objekata, našle su se tu i dojmljive zadarske orgulje u obliku stepenica na moru sa simpatičnim crtežom koji prikazuju opuštene šetače na istim stepenicama. Iako različite, kroz građevine se provlače isti motivi i elementi. Moderni materijali, betonske konstrukcije i staklene površine koje varaju oko. Najsretnija rješenja po mome sudu su ona koja miješaju tradicionalne materijale s modernim, dozirajući ih s obzirom na okoliš u kojemu se nalaze. Najljepše su one koje se gotovo skrivaju, ne dominiraju prirodom već su u nju inkorporirane. Ta hladnoća materijala, ponekad i vidljiva ružnoća zarobljena u funkcionalnosti prostora nekad treba ublažujući efekt prirodnih oblika i topline.

Sve građevine na jednom mjestu daju prostor za komparaciju i prosuđivanje vlastite baštine. Koliko su uspješni i manje uspješni projekti, neki dojmljiviji od drugih, koliko lijepi ili ružni. Jedno je sigurno, trebamo ih upoznati.

continuity of modernity oris kuća arhitekture 1

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

(Visited 150 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari