Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Vizart

Kontinuitet moderniteta u Oris Kući arhitekture

08.07.2015. Jelena KovačevFoto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

U Oris Kući arhitekture jučer navečer otvorena je izložba  naziva Continuity of Modernity. Nakon turneje po europskim gradovima, vratila se kući, u ulicu kralja Držislava 3. U Zagrebu će, izložba koja predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja do 2010. godine, provesti cijelo ljeto.

Prvi put je prikazana 2007. godine u Beču, a od  tada je dopunjavana i prikazivana u ostalim europskim gradovima omogućivši publici upoznavanje s najpoznatijim djelima hrvatske arhitekture 20. i 21. stoljeća. Amsterdam, Ankara, Barcelona, Beograd, Bukurešt, Kotor, London, Madrid, Maribor, Novi Sad, Pamplona, Pečuh, Piran, Podgorica, Rijeka, Sarajevo, Skopje, Vaduz imali su ih prilike vidjeti i istražiti.

Izloženi plakati u prostranoj bijeloj prostoriji predstavljaju kompoziciju slika same arhitekture, tlocrte, autore i zanimljivosti koji prate arhitektonska djela kao i kontekst u kojem su nastali. Zagrepčani će moći prepoznati mnoge zgrade koje su u opisu samog grada i primijetiti pojedinosti i ljepote koje u šetnji nisu zamjećivali. Stambene zgrade uz bok su privatnih rezidencija i objekata, našle su se tu i dojmljive zadarske orgulje u obliku stepenica na moru sa simpatičnim crtežom koji prikazuju opuštene šetače na istim stepenicama. Iako različite, kroz građevine se provlače isti motivi i elementi. Moderni materijali, betonske konstrukcije i staklene površine koje varaju oko. Najsretnija rješenja po mome sudu su ona koja miješaju tradicionalne materijale s modernim, dozirajući ih s obzirom na okoliš u kojemu se nalaze. Najljepše su one koje se gotovo skrivaju, ne dominiraju prirodom već su u nju inkorporirane. Ta hladnoća materijala, ponekad i vidljiva ružnoća zarobljena u funkcionalnosti prostora nekad treba ublažujući efekt prirodnih oblika i topline.

Sve građevine na jednom mjestu daju prostor za komparaciju i prosuđivanje vlastite baštine. Koliko su uspješni i manje uspješni projekti, neki dojmljiviji od drugih, koliko lijepi ili ružni. Jedno je sigurno, trebamo ih upoznati.

continuity of modernity oris kuća arhitekture 1

Foto: Ziher.hr/Jelena Kovačev

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari